AKO OVO ČITATE, ZNAČI DA SAM MRTVA! Ostavila je potresnu poruka prijateljima, a ovo je bila njena poslednja želja! VIDEO
Foto: printscreen

amanet

AKO OVO ČITATE, ZNAČI DA SAM MRTVA! Ostavila je potresnu poruka prijateljima, a ovo je bila njena poslednja želja! VIDEO

Planeta -

Cejsi Makentajer, koja je prošle nedelje preminula od raka jajnika u 39. godini, posthumno će omogućiti brisanje miliona dolara medicinskih dugova građana u Americi.

Ona je u poruci koja je objavljena nakon što je preminula napisala da će otkupiti tuđe zdravstvene dugove da bi proslavila svoj život. Poruku oko toga i još mnogo drugih tema je pripremala kako bi je njena porodica objavila na njenom profilu nakon smrti, no kako je rekao njen muž, nije stigla da je dovrši.

"Poruka mojim prijateljima: Ako čitate ovu poruku, znači da više nisam među živima. Jako mi je žao. Uzrok moje smrti je prethodno dijagnostikovani rak jajnika u četvrtom stadijumu koji mi se vratio. Volela sam sve vas celim svojim srcem i znala sam koliko sam i ja bila voljena.

Kod kuće sam, sa svojom porodicom i prijateljima, provela poslednjih pet meseci i bilo je čarobno", napisala je u poruci koja je objavljena uz desetak porodičnih fotografija.

Njen suprug je dan nakon objavljivanja te poruke otkrio kako će da proslave njen život otkupom medicinskog duga drugih ljudi. Otkrio je i da će se oproštaj od nje održati u decembru i da se nada da će na tom oproštaju moći da zapali vatru koja će simbolizovati paljenje medicinskog duga.

"Proslavićemo njen život anonimnim otkupom medicinskog duga. Kroz dobrotvornu organizaciju RIP Medical Debt kupujemo tuđe medicinske dugove i uništavamo ih", poručio je njen suprug u poruci koju je objavio u utorak. Od tada pa do petka, kako je objavila agencija AP, prikupljeno je oko 140 hiljada dolara, što je dovoljno da se kupi odnosno obriše oko 14 miliona dolara medicinskog duga.

“Cejsi je bila jako, jako bolesna na kraju i nije mogla završiti sve što je želela da završi. Ali znao sam da je želela nešto ovakvo, pa sam učinio onako kako sam mislio da bi ona htela", rekao je njen suprug Gregori.

Cejsi je od raka jajnika obolela 2019. godine. Tada je postala svesna koliko je skupo lečenje, kao i da ima jako puno ljudi koji to ne mogu sebi da priušte. Nakon što je u maju skoro umrla, u dogovoru sa suprugom odlučila je da pokrenu kampanju prikupljanja sredstava kojima će se ljudima koji nemaju novca platiti medicinski dug.

Zato su se uključili u kampanju RIP Medical Debt preko koje se prikupljaju sredstva i brišu dugovi kupljeni od bolnica i drugih pružatelja zdravstvenih usluga. Ova neprofitna organizacija objašnjava da svakim doniranim dolarom kupuje oko 100 dolara duga, a cilj joj je da pomognu ljudima s nižim primanjima. Portparol Daniel Lempert rekao je da organizacija dosad nije imala kampanju koja se provodila nakon nečije smrti.

Kurir.rs/index-hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track