RUSI OVO NISU OČEKIVALI, SILOVIT UKRAJINSKI UDAR! Krvave borbe na Dnjepru se RAZBUKTALE: "Tamo je ogromna SILA, imamo dosta posla"
Foto: Twitter/@front_ukrainian/mil.gov.u

RUSI OVO NISU OČEKIVALI, SILOVIT UKRAJINSKI UDAR! Krvave borbe na Dnjepru se RAZBUKTALE: "Tamo je ogromna SILA, imamo dosta posla"

Planeta -

Ukrajina je saopštila da su njene trupe potisnule ruske snage tri do osam kilometara od Dnjepra na levoj obali, u oblasti Herson, dok nastavljaju da uspostavljaju veliki mostobran u toj oblasti.

Natalija Humenjuk, portparol Operativne komande Jug, rekla je u nedelju da to znači da ruska minobacačka vatra više ne predstavlja pretnju za naselja na desnoj obali.

- Napredovanje varira od 3 do 8 kilometara, u zavisnosti od specifičnosti geografije i pejzaža na levoj obali - rekla je ona.

- Sada njihovi minobacači ne mogu da pogode desnu obalu, tako da to vidimo kao izvesno postignuće.

Humenjukova je procenila da ruske snage u toj oblasti još uvek broje nekoliko desetina hiljada.

- Tamo je ogromna sila, tako da imamo dosta posla da uradimo - rekla je ona, dodajući da ukrajinske snage ne beleže formiranje ruskih ofanzivnih grupa u ovom trenutku, što znači da nemaju kapacitet da se pripreme za bilo kakve napade.

Dnjepar, Ukrajina, vojska
foto: Shutterstock

Ovo saopštenje dolazi nakon prvog zvaničnog saopštenja Kijeva prošlog utorka kojim se priznaje da su ukrajinske snage pre mesec dana zauzele mostobran - važan cilj u ukrajinskoj kontraofanzivi.

Komanda marinaca Ukrajine je u saopštenju od petka izjavila da su njeni borci uništili stotine ruskih borbenih vozila u borbama na istočnoj obali reke Dnjepar.

Saopštenje od petka bila je prva zvanična objava Kijeva o ruskim gubicima, koji su rezultat ruskih pokušaja, do sada neuspešnih, da eliminišu utvrđena Kijevska uporišta na istočnoj, levoj obali najvećeg plovnog puta Ukrajine.

Za prve ukrajinske prepade preko reke, od strane trupa za specijalne operacije na malim čamcima, saznalo se u maju.

U zvaničnim izjavama ruske vojske u oktobru se priznaje da kijevske snage deluju na istočnoj obali Dnjepra, ali su okarakterisane kao slabe snage koje su eliminisane ruskom artiljerijom i vazdušnim udarima.

(Kurir.rs/Kyiv Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja