KONTROLE NA GRANICAMA SLOVENIJE DO LETA: Policija zbog TERORISTIČKE PRETNJE produžuje obustavu Šengena ka Hrvatskoj i Mađarskoj
Foto: Shutterstock

Objava Boštjana Poklukara, ministra unutrašnjih poslova

KONTROLE NA GRANICAMA SLOVENIJE DO LETA: Policija zbog TERORISTIČKE PRETNJE produžuje obustavu Šengena ka Hrvatskoj i Mađarskoj

Planeta -

Slovenija namerava da kontrole na hrvatskoj i mađarskoj granici produži sve do leta, prenosi Indeks.

Hrvatski sajt je objavio da je Boštjan Poklukar, slovenački ministar unutrašnjih poslova, danas je vladu Slovenije na sednici upoznao s razlozima za uvođenje privremenog ponovnog inspekcijskog nadzora na unutrašnjim granicama s Hrvatskom i Mađarskom u trajanju od šest meseci, počevši od 22. decembra.

On je zadužio Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova da o nameravanom uvođenju kontrole obavesti države članice Evropske unije i Evropsku komisiju.

Slovenački ministar policije je naveo da je ministarstvo takvu meru vladi predložilo zbog višeg nivoa terorističke pretnje, koja je u Sloveniji trenutno srednja.

- Kada bezbednosna situacija to bude dozvolila, mera će biti ukinuta - dodao je Poklukar.

slovenačka policija
foto: Profimedia

On je naglasio da je opasnost od terorizma u Evropskoj uniji velika, a sukob na Bliskom istoku daleko od kraja.

- Terorizam je pretnja koja je vrlo prikrivena. Ne znamo kada može da izbije, stoga moramo da budemo oprezni - kazao je Poklukar.

On je objasnio da je Slovenija sadašnju graničnu kontrolu u trajanju do dva meseca uvela u skladu s članom 28 Šengenskog zakonika, dok će šestomesečnu kontrolu uvesti prema drugoj pravnoj osnovi, prema članovima 27 i 25 Šengenskog zakonika.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja