EKSTREMNI ULTRADESNIČAR NOVI PREDSEDNIK ARGENTINE! Obećao da će zatvoriti Centralnu banku, protivnik mu čestitao pobedu!
Foto: AP Natacha Pisarenko

pobedio na predsedničkim izborima

EKSTREMNI ULTRADESNIČAR NOVI PREDSEDNIK ARGENTINE! Obećao da će zatvoriti Centralnu banku, protivnik mu čestitao pobedu!

Planeta -

Havijer Mileji, ekstremno-desničarki ekonomista, postao je novi predsednik Argentine!

Poznat je po ekstremnim stavovima i nameri da zatvori Centralnu banku i liberalizuje vlasništvo nad oružjem.

Mileji iz La Libertad Avanza imao je 56 odsto glasova od 87 odsto prebrojanih glasova, dok je njegov politički protivnik imao 44 odsto glasova, što je razlika od 12 procentualnih poena.

Na predsedničkim izborima glasači su danas birali između krajnjeg desničara Havijera Mileja, koga često porede sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom, i levičara Serhija Mase, bivšeg ministra ekonomije iz Peronističke partije, koja decenijama vodi glavnu reč u argentinskoj policiji.

Pre nego što su proglašeni rezultati, Serhijo Masa je izašao na binu i čestitao pobedu protivniku.

Havijer Milej
foto: AP Natacha Pisarenko

Preokrenuo prvu rundu glasanja

Prema pisanjima tamošnjih medija, drugi krug predsedničkih izbora završen je sa 76 odsto izlaznosti građana, što je manje u odnosu na 2015. godinu, kada je u drugom krugu glasalo 80,8 odsto birača sa pravom glasa.

Prema pisanjima "Bi-Bi-Sija", Masa je u prvoj rundi glasanja osvojio 36,7 odsto glasova, ispred svog protivnika Mileja, sa 30 odsto. Birališta su bila otvorena do 18.00 časova po lokalnom vremenu, dok je za pobedu neophodno 45 odsto glasova.

Podsećamo, kandidatkinja iz prvog kruga, koja je bila treća 22. oktobra, konzervativna Patrisija Bulrih, dala je podršku Mileju, pa su najnovije ankete pokazale da će većina njenih glasača glasati za samoproglašenog "anarho-kapitalistu".

Uzdrmao argentinsku javnost

Ultradesničarki populista Havijer Milej je uzdrmao argentinsku javnost nakon što je osvojio najviše glasova u preliminarnoj trci za predsedničke izbore, dok su analitičari saglasni da je postigao bolje rezultate od očekivanih, sa obzirom da se istakao kritikama na račun "političke kaste".

Havijer Milej
foto: AP Natacha Pisarenko

Inače, tamošnji mediji prenose da je obožavalac bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, kao i da je bivši trener tantričkog seksa. Izjavio je da treba ukinuti Centralnu banku Argentine, da su klimatske promene "socijalistička laž", a seksualno obrazovanje karakteriše kao zaveru za uništavanje porodica. Takođe smatra da treba legalizovati prodaju organa i želi da se olakšaju mere za posedovanju oružja.

(Kurir.rs / Buenos ajres Herald, Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track