DO NESREĆE JE DOŠLO KADA SE URUŠIO JEDAN TUNEL U IZGRADNJI: U Indiji već 7 dana traje spasavanje zatrpanih radnika
Foto: AP

DO NESREĆE JE DOŠLO KADA SE URUŠIO JEDAN TUNEL U IZGRADNJI: U Indiji već 7 dana traje spasavanje zatrpanih radnika

Planeta -

Spasilačke službe u Indiji već punih sedam dana pokušavaju da dopru do 40 radnika koji su ostali blokirani u tunelu koji se urušio pri izgradnji!

Do nesreće je došlo prošle nedelje pri izgradnji tunela dugačkog 4,5 kilometara u severnoj indijskoj državi Utarakand.

Propala bušenja

Da bi došli do zatrpanih radnika, spasioci moraju da izbuše oko 60 metara stene, a za proteklih nedelju dana izbušili su tek oko 24 metra. Zbog sporog napredovanja razmišlja se o promeni taktike, tj. da se počne s bušenjem s gornje strane.

Indija
foto: AP

Zvaničnici nisu naveli šta je izazvalo urušavanje tunela, ali regija je sklona klizištima, potresima i poplavama. Deo tunela se urušio kada je jedna grupa radnika napuštala gradilište, dok je druga dolazila. Spasioci su u kontaktu sa zarobljenim radnicima putem radio-veze. Niko od njih nije povređen, a dostavljaju im se kiseonik, hrana i voda.

- Trebalo bi uskoro da napravimo platformu iznad tunela i počnemo s bušenjem. Zatrpani radnici se nalaze na dubini od oko 90 do 105 metara - rekao je Naman Narula, komandir spasilačkog tima.

Zvaničnici se nadaju da će u naredna četiri do pet dana uspeti da spasu zatrpane rudare. Međutim, raste napetost između spasilačkih službi i članova porodica i kolega zatrpanih rudara:

Indija
foto: AP

Porodice očajne

- Prošlo je već sedam dana, a moj brat je i dalje tamo. Dokle ćemo još da čekamo - pita se jedan od okupljenih.

Spasioci na drugoj strani tvrde da rade bez prestanka i da neće odustati sve dok i poslednji radnik ne bude izvučen. Tri pokušaja da se probije stena bila su neuspešna.

Država Utarkand se nalazi većim delom na Himalajima. Auto-put u izgradnji jedan je od velikih projekata indijskog premijera Narendre Modija i trebalo bi da poveže nekoliko svetilišta.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track