AMERI ŽELE DA SPASU SVOJE, UKLJUČILA SE I CIA: Bajden zadovoljan zbog sporazuma Izraela i Hamasa, mala Ebigejl (3) se VRAĆA KUĆI!
Foto: AP/Susan Walsh, AP/Tal Edan

BELA KUĆA SE ZAHVALILA KATARU I EGIPTU

AMERI ŽELE DA SPASU SVOJE, UKLJUČILA SE I CIA: Bajden zadovoljan zbog sporazuma Izraela i Hamasa, mala Ebigejl (3) se VRAĆA KUĆI!

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je "izuzetno zadovoljan" što će se neki od talaca koji su izdržali "nedelje zarobljeništva i neizrecivo teška iskušenja" vratiti porodicama nakon primene sporazuma Izraela i Hamasa.

Izrael i Hamas su postigli sporazum po kojem će 50 talaca iz Pojasa Gaze biti oslobođeno u naredna četiri dana tokom kojih će biti uspostavljena pauza u borbama.

BBC prenosi da se Bajden zahvalio liderima Katara i Egipta koji su učestvovali u postizanju sporazuma.

Šef Bele kuće je takođe kazao da ceni "posvećenost" izraelskog premijera Benjamina Netanjahua podršci pauzi u borbama.

- Važno je da svi aspekti ovog sporazuma budu u potpunosti primenjeni - naglasio je Bajden.

Benjamin Netanjahu i Džo Bajden
Benjamin Netanjahu i Džo Bajdenfoto: AP Evan Vucci

Britanski medijski servis navodi da su Amerikanci bili u velikoj meri uključeni u pregovore o postizanju ovog sporazuma.

Džo Bajden, Benjamin Netanijahu
foto: AP Susan Walsh

Navodi se da su svi, od državnog sekretara Entonija Blinkena preko šefa CIA pa sve do samog Bajdena bili angažovani zajedno sa Katarom i Izraelom u tome.

Abigail Edan
foto: AP/Tal Edan

Razlog za to je jasan, pošto je među nestalima nakon napada Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra i deset Amerikanaca za koje se pretpostavlja da su oteti, a među njima je i trogodišnja devojčica Ebigejl.

Ona bi trebalo da bude oslobođena u prvoj fazi primene sporazuma.

(Kurir.rs/BBC)

Bonus video:

01:32

OVO JE SIGURAN PUT U TREĆI SVETSKI RAT Stručnjaci nemaju dilemu: Svet mora da doživi rekompoziciju kako ne bi sve bilo uništeno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track