BRITANSKI STRUČNJAK ZA HEMIJSKO ORUŽJE: Putin u totalnom ratu, ako Ukrajina izgubi nad Evropom se nadvija OBLAK TAMNIJI NEGO 1939!
Foto: Shutterstock, AP Vadim Ghirda, EPA Pavel Bednyakovsputnikkremlin

PUKOVNIK Hemiš de Breton Gordon SMATRA DA POJAS GAZE NIJE PRIORITET

BRITANSKI STRUČNJAK ZA HEMIJSKO ORUŽJE: Putin u totalnom ratu, ako Ukrajina izgubi nad Evropom se nadvija OBLAK TAMNIJI NEGO 1939!

Planeta -

Uprkos užasima koje viđamo u Pojasu Gaze, rat koji se vodi protiv Ukrajine ima daleko veći značaj za buduću bezbednost i prosperitet Velike Britanije.

To u autorskom tekstu za Dejli telegraf navodi Hemiš de Breton Gordon, britanski pukovnik i stručnjak za hemijsko oružje.

- Ako se vratimo korak unazad, jasno je da je mogućnost nuklearnog rata i napredovanja Putinovih snaga sve dalje prema zapadu ono što zahteva našu najveću pažnju - ocenio je De Breton Gordon.

U nastavku prenosimo ostatak njegovog autorskog teksta.

Da, bliskoistočne terorističke organizacije nam prete napadima. Ali, one su ograničene i nemaju sposobnost da se bave tom vrstom tiranskog pokoravanja koju bi Putin jako voleo da isproba u Ukrajini. I oni nemaju sposobnost da pošalju smrtonosne strateške nuklearne bojeve glave da ispresecaju nebo.

Vladimir Putin
foto: Shutterstock

Ipak, ukrajinski predsednik Zelenski jasno počinje da pokazuje ogorčenje pošto je Zapad zaokupljen drugim stvarima. Nakon 20 meseci neprekidnog ratovanja, nedavne smene generala i bezbednosnih zvaničnika pokazuju duboku frustraciju trenutnim ratnim stanjem.

Isporuke zapadnog oružja i municije presušuju i deluje da se preusmeravaju na istočno Sredozemlje. Izbori u SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu naredne godine mogli bi da se pokažu fatalnim po kontinuirani dotok naoružanja.

Nasuprot tome, Rusija se okreće "totalnom ratu". Kada se saberu svi izvori potrošnje, izdaci za vojsku bi ove godine lako mogli da pređu deset odsto BDP ove godine. Kremlj je voljan da baci rusku omladinu u mašinu za mlevenje mesa Donbasa, dok su ukrajinski vojnici na frontu prosečno stari više od 40 godina. I, naravno, Putin se ne suočava s rizikom da će izgubiti "izbore" naredne godine. Ova potpuna predanost mogla bi da bude pomeri jezičak na vagi - i Zelenski to zna.

Vladimir Putin
foto: EPA Pavel Bednyakovsputnikkremlin

Esej "Moderno poziciono ratovanje i kako u njemu pobediti" generala Valerija Zalužnog, vrhovnog komandanta oružanih snaga Ukrajine, na prvi pogled je vrlo iskrena i realna procena trenutnog ratnog stanja. On je takođe upozorenje Zapadu da je Rusija daleko od toga da bude poražena.

Sugerisanje da su stvari dostigle mrtvu točku ne znači priznanje poraza, ali očekujem da na tim stranicama ipak postoje neke suptilne poruke - kako za rusku stranu tako i za ukrajinske pomagače.

Niko nije mislio da će u 21. veku puki broj vojnika biti jednako važan kao što je bio na početku 20. veka. Rusija je navodno izgubila više od 300.000 vojnika u 20 meseci rata. Ipak, udobno smešten u Kremlju, Putin je izolovan od političkih posledica ovog sveopšteg uništavanja ruske budućnosti.

Poziciono ratovanje Rusima omogućuje da u rovove nastave da ubacuju jedva obučene vojnike koji samo trebaju da drže pušku i pucaju. Ukrajina, s druge strane, nema bezbedna područja za obuku svojih regruta, pa verujem da je ukrajinski general učtivo "zavrištao" na Zapad da se ozbiljno potrudi na ovom području.

Vladimir Putin
foto: AP Vadim Ghirda

Zelenski je do sada konstantno tražio novo oružje kako bi se ravnoteža snaga promenila. U rovovima Prvog svetskog rata 1917. tenk je bio taj koji je pokazao šta treba da se radi. U to vreme mnogi nisu shvatali njihov potencijal, s obzirom da su tenkovi korišteni postupno, a ne kao deo sveobuhvatnog i kombinovanog pristupa korišćenju oružja.

Ipak, kao bivši komandant tenka procenjujem da se tenkovsko delovanje kod Kambraija 20. novenbra 1917. ne razlikuje od tenkovskog delovanja 2023. u Donbasu. Ako se zahtevi koje Zelenski uzvikuje, to će prekinuti zastoj - posebno ako Ukrajini obezbedimo i moderne borbene avione.

Mi na Zapadu pre svega moramo da shvatimo da su događaji u Evropi ti koji će u mnogo većoj meri oblikovati našu sudbinu u odnosu na one u istočnom Sredozemlju. Moramo da pružimo sve što je Ukrajini potrebno za pobedu; u suprotnom, postoji realna mogućnost da oni izgube rat i da se na Evropu spusti tamni oblak kakav nismo videli od 1939. godine.

(Kurir.rs/Daily Telegraph)

Bonus video:

03:08

RUSIJA JE JEDINI ZAŠTITNIK EVROPSKIH VREDNOSTI!! Dimitrijević: Finska shvata da je ulazak u NATO greška, Putin dobija izbore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track