DO SADA NEZABELEŽENA UPALA PLUĆA SE ŠIRI MEĐU DECOM U KINI: Pedijatrijske bolnice preplavljene, SZO traži informacije od vlasti
Foto: Jade Gao / AFP / Profimedia

vlasti porast oboljenja sličnih gripu pripisale ukidanju mera protiv korone

DO SADA NEZABELEŽENA UPALA PLUĆA SE ŠIRI MEĐU DECOM U KINI: Pedijatrijske bolnice preplavljene, SZO traži informacije od vlasti

Planeta -

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je od Kine više informacija o "klasterima nedijagnostikovane upale pluća", koja se navodno širi među decom na severu zemlje.

Mediji koji nisu u vlasništvu države preneli su da su pedijatrijske bolnice u delovima zemlje preplavljene bolesnom decom.

Kineske vlasti su nagli porast oboljenja sličnih gripu ove zime pripisale ukidanju mera protiv koronavirusa.

SZO poziva ljude u Kini da preduzmu mere za smanjenje prenošenja.

Severna Kina je prijavila porast "bolesti sličnih gripu" od sredine oktobra u poređenju sa istim periodom prethodne tri godine, rekla je SZO.

"SZO je poslala zvaničan zahtev Kini za detaljnije informacije o porastu respiratorne bolesti i prijavljenih klastera upale pluća kod dece", reklo je zdravstveno telo UN u saopštenju u sredu.

Kina, epidemija
foto: Jade Gao / AFP / Profimedia

Kineska nacionalna zdravstvena komisija rekla je novinarima prošle nedelje da je porast respiratorne bolesti zbog ukidanja restrikcija koronavirusa i cirkulacije poznatih patogena, gripa i uobičajenih bakterijskih infekcija koje pogađaju decu, uključujući mikoplazma pneumoniju.

Kineska prestonica Peking, locirana na severu zemlje, trenutno doživljava zahlađenje, a očekuje se da će temperature pasti znatno ispod nule do petka, javili su državni mediji.

"Temperature su naglo pale dok je grad ušao u sezonu visoke incidencije respiratornih zaraznih bolesti", rekao je državnim medijima u sredu Vang Kuanji, zamenik direktora i glavni epidemiološki ekspert u Pekinškom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kina, epidemija
foto: Jade Gao / AFP / Profimedia

Dodao je da Peking trenutno pokazuje "trend koegzistiranja više patogena".

U Dečjoj bolnici Instituta za pedijatriju za pedijatriju u četvrtak, novinari AFP videli su masu roditelja i dece obučene u zimsku odeću.

Majka je dovela devetogodišnjeg sina i rekla je da se razboleo od upale pluća.

"Ovde ima puno dece koja su se nedavno razbolela", rekla je ona.

Kina, epidemija
foto: Jade Gao / AFP / Profimedia

Li Meiling (42) dovela je svoju osmogodišnju ćerku, koja je bolovala od mikroplazme pneumonije - patogena koji izaziva bol u grlu, umor i groznicu.

"Istina je da je puno dece njenih godina bolesno u ovom trenutku", rekla je ona za AFP.

Ali je dodala da nije posebno zabrinuta zbog saopštenja SZO.

"Zima je, normalno je da ima više slučajeva respiratorne bolesti. To je zbog sezone", rekla je majka.

Kina, epidemija
foto: Jade Gao / AFP / Profimedia

ProMED, javni sistem za nadzor bolesti i mediji su 21. novembra prijavili klastere nedijagnostikovane upale pluća kod dece u severnoj Kini.

SZO je saopštila da nije jasno da li je izveštaj ProMED-a povezan sa konferencijom za štampu vlasti i da traži pojašnjenje.

Agencija je takođe zatražila dodatne informacije o nedavnim trendovima u cirkulaciji poznatih patogena, uključujući grip, SARS-CoV-2 (virus koji izaziva kovid-19), RSV koji pogađa novorođenčad i mirkoplazmu pneumoniju, kao i o stepen prenaseljenosti zdravstvenog sistema, dodaje se u saopštenju.

U međuvremenu, apeluje na ljude da preduzmu preventivne mere, uključujući vakcinaciju, držanje distance od bolesnih ljudi i nošenje maski.

Tokom pandemije KOVID-19, SZO je više puta kritikovala kineske vlasti zbog nedostatka transparentnosti i saradnje.

Više od tri godine nakon što su prvi slučajevi detektovani u Vuhanu, i dalje se raspravlja o poreklu koronavirusa.

Naučnici su podeljeni između dve glavne teorije uzroka: da je virus pobegao iz laboratorije u gradu gde su takvi virusi proučavani i posredna životinja koja je zarazila ljude na lokalnoj pijaci.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track