ŠOK U RUSIJI! NEKADAŠNJI PREMIJER PROGLAŠEN ZA STRANOG AGENTA: Napustio zemlju, niko ne zna gde se nalazi, stranka mu ugašena
Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

neverica

ŠOK U RUSIJI! NEKADAŠNJI PREMIJER PROGLAŠEN ZA STRANOG AGENTA: Napustio zemlju, niko ne zna gde se nalazi, stranka mu ugašena

Planeta -

Nekadašnji ruski premijer Mihail Кasjanov proglašen je od strane ruskih vlasti za stranog agenta!

Kasjanov je upisan u registar stranih agenata koji vodi rusko ministarstvo pravde. Ministarstvo je navelo da je Кasjanov, koji živi van Rusije, "kreirao i širio lažne informacije o odlukama ruskih javnih organa i protivio se ratu u Ukrajini".

- Takođe je osuđen zbog članstva u Antiratnom komitetu Rusije čije aktivnosti imaju za cilj diskreditaciju spoljne i unutrašnje politike Ruske Federacije - navelo je ministarstvo.

Funkcioner Partije narodne slobode Кonstantin Merzlikin saopštio je u junu 2022. godine da je predsednik stranke Кasjanov napustio Rusiju, ali nije znao kuda ide bivši premijer i da li će se vratiti.

Godinu dana kasnije, 25. jula 2023. godine, vrhovni sud Rusije odobrio je odluku po tužbi ministarstva pravde za likvidaciju stranke. Najviši sud Rusije odbio je žalbu predstavnika političkog udruženja. Među razlozima zbog kojih je doneta odluka o likvidaciji stranke bio je i nedovoljan broj ogranaka u regionima.

Kasjanov se između ostalog zalagao i za ulazak Rusije u NATO.

Nalazio se na čelu vlade od 2000. do 2004. godine. Pre toga je bio ministar finansija.

(Kurir.rs/Lenta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track