POLICAJAC KOJI JE UBIO DŽORDŽA FLOJDA NAPADNUT U ZATVORU: Robijaš ga izbo nožem, zadobio teške povrede, hitno prebačen u bolnicu
Foto: EPA/CRAIG LASSIG, Youtube/Printscreen

incident

POLICAJAC KOJI JE UBIO DŽORDŽA FLOJDA NAPADNUT U ZATVORU: Robijaš ga izbo nožem, zadobio teške povrede, hitno prebačen u bolnicu

Planeta -

Bivšeg policajca Dereka Šovina, koji je osuđen za ubistvo Džordža Flojda, izbo je drugi zatvorenik u saveznom zatvoru u Arizoni, navodi AP.

Šovin je teško povređen u napadu koji se dogodio u petak oko 12.30 sati u Federalnom popravnom zavodu u Tusonu, navodi izvor agencije. Zavod za zatvore potvrdio je da se incident dogodio, međutim, nije saopštio ime povređenog zatvorenika. Izvori su za ABC njuz rekli da je Šovin u "stabilnom stanju" i da se očekuje da će preživeti.

Zaposleni u zatvoru izveli su "mere spasavanja" pre nego što je Šovin hospitalizovan. Napadač je takođe odveden u bolnicu na dalje lečenje i procenu.

Nijedan zaposleni nije povređen, a FBI je obavešten, saopštio je zavod za zatvore. Obilazak objekta u kojem boravi oko 380 zatvorenika je obustavljen.

Ubod se dogodio samo nedelju dana nakon što je američki Vrhovni sud odbacio žalbu Dereka Šovina na njegovu osudu za drugostepeno ubistvo Džordža Flojda u maju 2020. Šovin je tvrdio da novi dokazi pokazuju da nije izazvao smrt Flojda koja je izazvala nerede širom zemlje i produženu debatu o međurasnim odnosima u SAD.

Njegovi advokati su takođe tvrdili da je Šovinu uskraćeno pravično suđenje zbog publiciteta oko slučaja i zabrinutosti zbog mogućeg nasilja ako bude oslobođen. Zalagali su se za to da se njihov klijent drži podalje od opšte populacije zatvora i drugih zatvorenika očekujući da će biti meta.

Bivši policajac iz Mineapolisa, podsetimo, služi kaznu od 22 i po godine za ubistvo Flojda.

(Kurir.rs/NY Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track