BROD IZRAELSKOG MILIJARDERA NAPADNUT DRONOM: Novi incident nasred okeana, odjeknula eksplozija, trag vodi ka STARIM NEPRIJATELJIMA
Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP / Profimedia

novi haos

BROD IZRAELSKOG MILIJARDERA NAPADNUT DRONOM: Novi incident nasred okeana, odjeknula eksplozija, trag vodi ka STARIM NEPRIJATELJIMA

Planeta -

Teretni brod u vlasništvu izraelskog milijardera navodno je napao iranski dron u Indijskom okeanu, navodi američki vojni zvaničnik, a prenosi AP.

Napad na brod CMA CGM Simi koji prevozi kontejnere dolazi u trenutku kad se izraelski brodovi nalaze na meti nakon višenedeljnog rata koji preti da postane širi regionalni sukob.

Zvaničnik odbrane, koji je razgovarao sa novinaarima pod uslovom da ostane anoniman, navodi da se sumnja da je brod pod zastavom Malte bio u petak na meti drona Šehid-136 dok je bio u međunarodnim vodama.

Dron je navodno eksplodirao, uzrokujući štetu na brodu, ali nije povredio nikoga od njegove posade.

- Nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju - kaže američki vojni zvaničnik koji nije hteo da kaže zašto Pentagon veruje da Iran stoji iza napada.

Kompanija CMA CGM, koja ima sedište u Marseju, nije se oglasila povodom navodnog napada.

Posada broda se prema navodima agencija AP ponašala kao da je verovala da je suočena sa pretnjom.

AP navodi da je brod imao isključen sistem za praćenje od utorka kada je napustio luku Džebel Ali u Dubaiju. Brodovi bi inače trebalo da održavaju svoj AIS aktivnim iz bezbednosnih razloga, ali posade će ih isključiti ako se čini da bi mogli biti meta. Posada je isto uradila ranije kad je prolazila kroz Crveno more pored Jemena čije obale kontrolišu Huti.

Nedavno je brod povezan sa izraelskim milijarderom, podsetimo, otet dok je prolazio blizu Jemena.

(Kurir.rs/Times of Israel/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track