MRAČNO PREDVIĐANJE EVROPSKOG POLITIČARA: Rat u Ukrajini može trajati GODINAMA! Govorio o ENORMNOM broju mrtvih i zamrznutom sukobu
Foto: Shutterstock

MRAČNO PREDVIĐANJE EVROPSKOG POLITIČARA: Rat u Ukrajini može trajati GODINAMA! Govorio o ENORMNOM broju mrtvih i zamrznutom sukobu

Planeta -

Slovački premijer Robert Fico izjavio je u petak da rat u Ukrajini može potrajati do 2030. godine ako ne počnu mirovni pregovori.

Levičar koji je pobedio na opštim izborima u septembru, obećavao je tokom kampanje da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini.

- Ovaj sukob je zamrznut, on može trajati do 2029. ili 2030. godine - rekao je Fico novinarima u Pragu nakon sastanka sa češkim kolegom Petrom Fijalom.

- Bolje je voditi pregovore 10 godina u miru ili uz obustavljena borbena dejstva nego posle 10 godina bez ikakvog rezultata ići za pregovarački sto, samo da bismo saznali da imamo još 500 ili 600 hiljada mrtvih - dodao je on.

Ficov tropartijski kabinet koji se sastoji od krajnje desničarskih ministara već je blokirao paket vojne pomoći Ukrajini od 40,3 miliona evra koji je planirala prethodna administracija.

Češka i Slovačka su prihvatile hiljade ukrajinskih ratnih izbeglica, ali su sada podeljene oko toga da li da nastave sa vojnom pomoći.

- Uveren sam da to i dalje ima smisla jer je Ukrajini potrebna naša pomoć za njenu hrabru borbu - rekao je Fijala.

Fico je insistirao da, iako njegova zemlja neće pružiti Ukrajini dalju vojnu pomoć, neće se protiviti da je drugi ponude.

- Ako Češka ili bilo koja druga država u svetu ili Evropi odluči da Ukrajini pruži vojnu pomoć, nećemo nikoga osuđivati.

(Kurir.rs/Kyiv Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track