UŽIVO RAT U IZRAELU 51. DAN: Oslobođeno još 17 talaca, IDF gađala Damask, otet tanker u vlasništvu izraelskog biznismena
Foto: AP/Mohammed Hajjar, AP/Tsafrir Abayov, AP/Fatima Shbair

NASTAVAK SPORAZUMA

UŽIVO RAT U IZRAELU 51. DAN: Oslobođeno još 17 talaca, IDF gađala Damask, otet tanker u vlasništvu izraelskog biznismena

Planeta -
  • Ovo je 51. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.
  • Primirije između Izraela i Hamasa ušlo je u treći dan, do sada je oslobođen 41 talaca držan u zarobljeništvu u Pojasu Gaze.
  • U petak je Hamas pustio na slobodu 13 Izraelaca i 11 stranih državljana, a juče još 13 izraelskih i četvoro državljana Tajlanda.
  • U subotu je iz izraelskih zatvora pušteno 39 palestinskih zatvorenika, nakon što je istovetan broj njih oslobođen u petak.
  • Hamas je juče odložio drugu razmenu zbog spora u vezi sa zatvorenicima i humanitarnoj pomoći za Pojas Gaze, koji je rešen posredovanjem.
  • To je objavio Katar, zemlja koja je pomogla uspostavljanju četvorodnevnog primirja i sporazuma o razmeni talaca za zatvorenike između dve strane.
  • Ujedinjene nacije su saopštile da je 61 kamion sa hranom, vodom i hitnim medicinskim materijalom ušao juče u severni deo Pojasa Gaze, što je najveći broj kamiona koji je stigao do tog dela palestinske enklave od 7. oktobra.
1 / 4 Foto: AP/Mohammed Hajjar

22.22 - Netanjahu posetio sever Pojasa Gaze

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu posetio je danas sever Pojasa Gaze gde se sastao sa izraelskim vojnicima.

Tom prilikom Netanjahu je rekao da će Izrael nastaviti sve dok ne pobedi.

- Nastavićemo do kraja. Do pobede. Ništa nas neće zaustaviti i sigurni smo da imamo snage i volje i odlučnosti da ostvarimo sve ratne ciljeve - poručio je Netanjahu.

20.55 - Hamas nastoji da produži primirje

Hamas u saopštenju najavljuje da nastoji da produži primirje nakon prvobitnog četvorodnevnog perioda kako bi obezbedio oslobađanje dodatnih palestinskih zatvorenika.

Do sada je oslobođeno 117 palestinskih zatvorenika, a očekuje se da će sutra biti oslobođeno oko 40, ali Izrael ima spisak od još 150 koje bi mogao da pusti u kontekstu produženog primirja.

Čini se da je ovo prvi put da je Hamas zvanično izrazio želju da produži primirje u ponedeljak. Sa svakim dodatnim danom pauze u borbi Hamas će morati da oslobodi još 10 talaca.

Sporazum koji je odobrila izraelska vlada kaže da može biti ograničen na najviše 10 dana i 300 zatvorenika pre nego što će biti potrebno novo glasanje ministara.

19.25 - Izrael oslobodio 39 palestinskih zatvorenika

Izraelska zatvorska služba saopštila je da je 39 palestinskih zatvorenika oslobođeno u skladu sa uslovima sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa.

Zatvorenici su oslobođeni nakon što je 13 izraelskih talaca pušteno večeras u skladu sa sporazumom Izraela i Hamasa zajedno sa tri Tajlanđanina i rusko-izraelskim državljaninom.

Svi palestinski zatvorenici koji su oslobođeni optuženi su za terorizam, mnogi su već osuđeni za svoje zločine, među njima ima više žena dok svi imaju 18 ili manje godina.

18.12 - Oslobođena i mala Amerikanka

Palestinski pokret Hamas oslobodio je prvog američkog državljanina u sklopu sporazuma sa Izraelom o privremenom prekidu neprijateljstava.

- Abigejl Edan, četvorogodišnja američko-izraelska državljanka, koju je Hamas zarobio 7. oktobra, drži Crveni krst - navodi CNN pozivajući se na visokog američkog zvaničnika.

Roditelji devojčice su prema navodima izraelskih medija ubijeni 7. oktobra u napadu na Kfar Azu dok su joj brat i sestra preživeli.

17.15 - Hamas oslobodio novu grupu talaca

Hamas je Crvenom krstu predao još 14 izraelskih i tri strana taoca, saopštile su Izraelske odbrambene snage, pozivajući se na informacije dobijene od te organizacije.

- Prema informacijama koje smo dobili 14 izraelskih i tri strana taoca prebačena su u Crveni krst - saopštila je IDF na svom kanalu na Telegramu.

15.35 - Izrael gađao aerodrom u Damasku?

Sirijski mediji izveštavaju o izraelskim vazdušnim napadima na međunarodni aerodrom Damask i druge ciljeve u blizini glavnog grada.

Provladin radio Šam FM kaže da je između ostalih ciljeva pogođena i pista na aerodromu.

Trenutno nema informacija o žrtvama u napadima.

Izrael je navodno nekoliko puta pogodio aerodrom u Damasku tokom prošle godine, a veruje se da pokušava da spreči isporuku naprednog oružja iz Irana raznim militantnim grupama među kojima je i Hezbolah.

15.14 - Otet brod u vlasništvu izraelskog milijardera

Tanker u vlasništvu izraelskog milijardera navodno je otet u nedelju kod obale Jemena sa 22 člana posade.

Američka mornarica prema nezvaničnim informacijama pojačava aktivnosti u toj oblasti pošto su drugi brodovi upozoreni da izbegavaju okolne vode nakon što je zaplenjen "Central park".

Više o tome OVDE

14.45 - CNN: Prvi put se očekuje da američki državljanin bude među oslobođenim taocima

Neimenovani izraelski zvaničnik kazao je za CNN da se, prvi put o uspostavljanja privremenog primirja između Hamasa i Izraela, očekuje da američki državljanin bude na listi talaca koji treba da budu oslobođeni iz Pojasa Gaze.

Američka televizija podseća da je ranije Bela kuća izrazila nadu da će troje državljana SAD, koje je Hamas uzeo za taoce prilikom upada na jug Izraela 7. oktobra, biti oslobođeni tokom trajanja četvorodnevnog primirja.

Među njima su dve žene i devojčica Ebigejl Edan (4).

13.34 - Hamas potvrdio da su mu ubijeni visoki komandanti

Palestinski islamski Hamas objavio je danas smrt Ahmeda al Gandura u ratu protiv Izraela, ali nije naveo gde je ubijen.

On je jedan od članova organizacije najvišeg ranga koji su ubijeni u ratu izazvanom 7. oktobra napadima Hamasa na Izrael.

Al Gandur je bio član vojnog krila organizacije i njen visoki komandant na severu Pojasa Gaze. On je preživeo najmanje tri izraelska pokušaja ubistva počev od 2002. godine, preneo je AP.

Hamas, vladajući u Pojasu Gaze je takođe potvrdio smrt Ajmana Sijama, koji je predvodio raketnu jedinicu i Vaela Radžaba i Rafata Salmana, takođe visokih komandanata, objavili su izraelski mediji, prenosi Beta.

Izraelska vojska je ranije rekla da su cilj napada bili Gandur i Sijam, ali nije potrdila da su ubijeni.

11.59 - Crveni krst "nije uveren" da će se treća runda oslobađanja talaca i zatvorenika dogoditi danas

Paskal Hunt, visoki zvaničnik Crvenog krsta, kazao je za Skaj njuz da "nije uveren" da će se treća runda Hamasovog oslobađanja izraelskih talaca, kao i puštanje na slobodu palestinskih zatvorenika, dogoditi danas.

Britanska televizija podseća da je juče došlo do značajnog kašnjenja razmena pošto je Hamas optužio Izrael za neispunjavanje obaveza preuzetih prema sporazumu o primirju.

Hunt je rekao da, uprkos tome što nije uveren da će biti novih oslobađanja tokom današnjeg dana, tim osoblja Crvenog krsta na stenbaju.

9.36 - Emotivni snimak ponovnog susreta s ocem Emili, koja je 9. rođendan provela kao talac Hamasa

Emili Hend napunila je deveti rođendan 17. novembra kao talac u Pojasu Gaze, pre nego što se ponovno susrela s ocem, koji je isprva verovao da je ubijena u razornom Hamasovom napadu na južni Izrael prošlog meseca.

Emili je vraćena u drugoj grupi talaca koje je oslobodio Hamas, a objavljen je snimak trenutka kada je vraćena ocu.

Oslobađanje je deo sporazuma s Izraelom u kojem je posredovao Katar.

8.08 - IDF i Šin Bet izveli akciju u palestinskom izbegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali

Emanuel Fabijan, ratni izveštač Tajms of Izrael, objavio je jutros najnoviju akciju izraelske vojske na Zapadnoj obali.

On je u postu na društvenoj mreži X (bivši Tviter) naveo da su "Izraelske odbrambene snage (IDF) i Šin Bet uhapsili Osamu Banija Fadla, optuženog da je u avgustu izvršio pucnjavu u Huvari u kojoj je ubio Šeja Sajlasa Nigrekera (60) i njegovog 28-godišnjeg sina Avijada Nira".

Navodi se da je Fadl "uhapšen noćas u izbegličkom kampu Dženin".

7.46 - Katar se nada produženju primirja i posle ponedeljka i oslobađanju svih talaca

Madžed al Ansari, portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova, izjavio je da se Katar nada da će uspeti da produži trajanje primirja između Izraela i Hamasa na duži period od dogovorena četiri dana.

- Mi se nadamo da će nam zamah, koji je postugnut oslobađanjem u ova dva dana (petak i subota) i ovim četvorodnevnim sporazumom, dozvoliti da produžimo primirje i nakon ova četiri dana i tako uđemo u ozbiljnije razgovore o ostalim taocima - kazao je Al Ansari za CNN.

On je rekao da sa visokim zvaničnicima u Kataru nastavlja da radi na rešavanju zabrinutosti obe strane u sukobu u vezi sa primenom sporazuma o taocima.

7.14 - Izrael dobio novu listu talaca, danas treba da budu oslobođeni

Izrael je dobio listu talaca koji danas treba da budu oslobođeni u skladu sa sporazumom potpisanim sa Hamasom.

CNN prenosi da je to saopšteno iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

- Bezbednosni zvaničnici proveravaju listu - navodi se u saopštenju.

U njemu se dodaje da je informacija o tome prosleđena porodicama talaca.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track