OVO JE TUŽAN I MRAČAN PERIOD ZA AMERIKU: Posle važnog dogovora Tramp objavio ŽALOPOJKU - "Ne poštuju Ameriku i naše rukovodstvo"
Foto: Scott Eisen / Getty images / Profimedia, MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

OVO JE TUŽAN I MRAČAN PERIOD ZA AMERIKU: Posle važnog dogovora Tramp objavio ŽALOPOJKU - "Ne poštuju Ameriku i naše rukovodstvo"

Planeta -

Bivši američki predsednik Donald Tramp napisao je na društvenoj mreži "Istina" da odsustvo Amerikanaca među taocima koje je oslobodio pokret Hamas pokazuje nepoštovanje Sjedinjenih Država i američkog rukovodstva.

- Da li je neko primetio da je Hamas vratio ljude iz drugih zemalja, a da još nije vratio nijednog američkog taoca? Za to postoji samo jedan razlog - nema poštovanja prema našoj zemlji ili našem rukovodstvu. Ovo je veoma tužan i mračan period za Ameriku - napisao je Tramp.

Izrael i Hamas, uz posredovanje Katara, postigli su prvi sporazum od eskalacije sukoba 7. oktobra: strane su se složile da prekinu neprijateljstva na četiri dana kako bi razmenile desetine talaca i zatočenika.

U petak u 7.00 po lokalnom vremenu počelo je četvorodnevno primirje između izraelske vojske i palestinskog pokreta Hamas koji vlada u Pojasu Gaze.

U okviru prve etape izraelskim vlastima je predata grupa od 24 taoca. Izrael je zauzvrat oslobodio 39 palestinskih zatvorenika, uključujući 24 žene. U nedelju uveče palestinski pokret Hamas, koji vlada pojasom Gaze, i Izrael održali su drugu razmenu talaca i zatvorenika.

Sporazum je u subotu bio na ivici propasti nakon što je Hamas optužio Izrael da blokira isporuku humanitarne pomoći severnom pojasu Gaze.

Zalaganjem posrednika kriza je prevaziđena, a predstavnici Katara su najavili da će biti oslobođeno 13 izraelskih talaca, 39 palestinskih zatvorenika, kao i sedam stranaca, koje će Hamas pustiti van okvira dogovora.

Kao rezultat toga Hamasovo vojno krilo, Brigade Al-Kasam, saopštile su da je Crvenom krstu predato 13 izraelskih talaca i sedam stranaca.

Oni su poslati na kontrolni punkt Rafa na granici između pojasa Gaze i Egipta.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track