ABRAMSI KONAČNO NA FRONTU! Društvene mreže preplavile slike američkih tenkova na istoku Ukrajine, Pentagon izabrao baš OVAJ MODEL
Foto: Twiter, Printscreen

FORBS ANALIZIRAO VARIJANTU KOJU JE DOBIO KIJEV

ABRAMSI KONAČNO NA FRONTU! Društvene mreže preplavile slike američkih tenkova na istoku Ukrajine, Pentagon izabrao baš OVAJ MODEL

Planeta -

Američki tenkovi M-1 Abrams, koji su isporučeni Kijevu, izgleda da su konačno krenuli ka liniji fronta u Ukrajini.

Forbs navodi da se na društvenim mrežama prvo 6. novembra pojavila fotografija koja deluje da prikazuje M-1 negde na istoku te zemlje.

Američki magazin navodi da se nedavno pojavila i druga fotografija za koju se tvrdi da prikazuje ukrajinski M-1, ali Forbs navodi da je teže potvrditi njenu autentičnost u odnosu na prvu.

Navodi se da bi bilo kako bilo, obe slike trebalo da predstavljaju model M-1A1SA koji nije najbolji M-1.

Forbs navodi da su Amerikanci do 2022. imali oko 650 ovih modela tenkova Abrams od 67 tona i planiraju da iu penzionišu u roku od dve godine pošto sve više novih M-1A2 silazi sa proizvodnih traka "Dženeral Dajnemiksove" fabrike u Limi u saveznoj državi Ohajo.

Američki tenk M1 Abrams
Američki tenk M1 Abramsfoto: Shutterstock

Navodi se da to američkim vlastima, koje su isporučile prvobitne količine od 31 tenka M-1A1SAs Ukrajini, mogu da nastave da Kijevu šalju još njih, ukoliko republikanci u Kongresu ne stopiraju dalju vojnu pomoć ukrajinskim snagama.

Kada je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena još u januaru najavila doniranje M-1, neki komentatori su pretpostavili da se radi o modelima M-1A1 FEP (Firepower Enhancement Package - paket za pojačavanje vatrene moći), kakvih su marinci na stotine nedavno poslali u penziju.

Međutim, u martu je više medija objavilo da će ovi tenkovi namenjeni Ukrajini doći iz veće količine raspoloživih M-1A1SAs.

Pet Rajder, portparol američkog Ministarstva odbrane, objavio je da je Pentagon "doneo odluku da kupi varijante M-1A1 koje će omogućiti značajno ubrzanje vremena isporuke, kako bi Ukrajina mogla da ih dobije do jeseni".

Forbs navodi da M-1A1FEP i M-1A1SA zapravo nisu toliko različiti, ali da im, u poređenju sa novijim A2 Abramsima, nedostaje tenkovska digitalna arhitektura, data link za municiju koju je moguće programirati i par termalnih nišana treće generacije.

Navodi se tenkovi A2 poseduju najsavremenije oklope od osiromašenog uranijuma, dok A1 takođe poseduje uranijumski oklop, ali stariji tip.

U skladu s američkim pravilima, "Dženeral dajnamiks" mora da ipak ukloni uranijumski oklop i zameni ga onim od volframa, pre nego što tenkove pošalje stranim zemljama.

(Kurir.rs/Forbes.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track