NA AMERIČKI RATNI BROD ISPALJENE BALISTIČKE RAKETE! Saveznici Hamasa ih lansirali nakon otmice IZRAELSKOG TANKERA
Foto: Ales Utouka / Panthermedia / Profimedia, EPA Clint Davis Us Navy Handout, EPA Us Navymc Michael Singley Hand

NAPETO U ADENSKOM ZALIVU KOD OBALA JEMENA, HUTI DEJSTOVALI

NA AMERIČKI RATNI BROD ISPALJENE BALISTIČKE RAKETE! Saveznici Hamasa ih lansirali nakon otmice IZRAELSKOG TANKERA

Planeta -

Naoružani napadači juče su oteli, a zatim napustili izraelski tanker kod obale Jemena, pre nego što su ih pripadnici američke ratne mornarice uhapsili, javili su danas zvaničnici.

Potom su dve balističke rakete, ispaljene iz delova Jemena pod kontrolom pobunjenika Huta, pale blizu američkog ratnog broda koji je pomagao tankeru u Adenskom zalivu.

Najmanje još dva napada na brodove poslednjih dana vezana su za rat između Izraela i palestinskog Hamasa.

Napadači su u Adenskom zalivu juče oteli brod "Central park" koji plovi pod liberijskom zastavom, a kojim upravlja kompanija "Zodijak maritajm" u vlasništvu izraelskog milijardera, javile su američka i britanska vojska i privatna obaveštajna firma "Ambri".

'USS Mejson'
"USS Mejson"foto: EPA Clint Davis Us Navy Handout

Centralna komanda američke vojske rano jutros je saopštila da su njene snage i saveznici, uključujući i razarač "USS Mejson" odgovorili na otmicu i tražili od napadača da oslobode tanker.

Tada je pet naoružanih ljudi napustilo brod, pokušali su da pobegnu na svom malom brodu, ali je za njima krenuo američki razarač "USS Mejson" i na kraju ih naterao da se predaju.

Američka Centralna komanda nije identifikovala napadače ali je navela da je jutros ispaljena raketa iz delova Jemena pod kontrolom Huta.

- Rakete su pale u Adenskom zalivu oko 10 nautičkih milja (18,5 kilometara) od brodova", navodi se u saopštenju. Američki razarač "USS Mejson" pomagao je brodu "Central park" kada je izvršen raketni napad. U incidentu nema povređenih, niti štete - navedeno je iz Centralne komande vojske SAD.

Palestina, Huti, Balistička raketa
foto: EPA Us Navymc Michael Singley Hand

Rano jutros je kompanija "Zodijak", koja je vlasnik broda", saopštila je da je posada od 22 mornara iz Bugarske, Gruzije, Indije, Filipina, Rusije, Turske i Vijetnama nepovređena. Brod je prevozio fosfornu kiselinu.

Jemenska međunarodno priznata vlada za raketni napad na brodove optužila je Hute, pobunjenike koje podržava Hamas, mada Huti koji drže pod kontrolom glavni grad Jemena Sanu nisu priznali da su oni iza zaplene broda ili raketnog napada.

Napad se dogodio u Adenskom zalivu koji je teoretski pod kontrolom jemenskih vladinih snaga i prilično je udaljen od teritorije koju kontrolišu Huti pobunjenici. U toj oblasti obično deluju somalijski pirati.

Balistička raketa, Palestina, Huti
foto: Ales Utouka / Panthermedia / Profimedia

Napad i zaplena broda "Central park" usledio je posle napada na još jedan brod kontejner "Simi", u vlasništvu drugog izraelskog milijardera u petak, kada je taj brod napadnut iranskim dronom u Indijskom okeanu.

Iran nije priznao da je izvršio napad.

Ranije u novembru Huti su zaplenili izraelski teretni brod koji prevozi vozila u Crevenom moru kod Jemena.

Pobunjenici i dalje drže taj brod kod luke Hodeida.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

04:24

RUSIMA NAJVEĆU ŠTETU NANOSE OVE BRITANSKE RAKETE?! Dr Koprivica: Posle udara, nemaju vremena da napune sistem, a onda naleću ONE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja