POČELO SUĐENJE TINEJDŽERIMA UMEŠANIM U UBISTVO PROFESORA! Pokazao karikaturu proroka Muhameda, zbog toga mu je ODSEČENA GLAVA
Foto: AP Michel Euler, Shutterstock, Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

stravičan zločin uzdrmao francusku

POČELO SUĐENJE TINEJDŽERIMA UMEŠANIM U UBISTVO PROFESORA! Pokazao karikaturu proroka Muhameda, zbog toga mu je ODSEČENA GLAVA

Planeta -

Tinejdžeri optuženi za saučesništvo za ubistvo francuskog profesora istorije Samuela Petija u islamističkom napadu 2020. godine u ponedeljak izlaze pred sud u procesu iza zatvorenih vrata.

Peti je svojim učenicima na času o slobodi izražavanja pokazao karikature proroka Muhameda, što je razbesnilo njihove roditelje muslimane. U islamu se prikazivanje proroka Muhameda smatra blasfemijom.

Jedna od šestoro tinejdžera je 15-godišnjakinja koja je navodno svojim roditeljima rekla da je profesor pokazao karikature Muhameda na času i sudi joj se za lažnu optužbu jer se utvrdilo da nije bila na času kad se to dogodilo.

Peti je obezglavljen u oktobru 2020. godine pošto je pokazao učenicima karikaturu proroka Muhameda. Ubistvo je počinio 18-godišnjak rođen u Čečeniji koji je nedugo zatim uhapšen.

Samuel Pati
foto: AP Michel Euler

Petoro ostalih maloletnika, starosti između 14 i 15 godina u vreme napada, optuženo je zbog kriminalne urote i zasede. Sudi im se jer su ubici pokazali 47-godišnjeg profesora ili pratili njegov izlazak iz škole.

Samuel Pati
foto: EPA Bertrand Guay Pool

Svima se sudi na sudu za maloletnike, a preti im do 2,5 godine zatvora. Saslušanja koja će se održavati iza zatvorenih vrata trajaće to 8. decembra.

Samuel Pati
foto: EPA Bertrand Guay Pool

Zbog tog ubistva koje je šokiralo Francusku uhapšeno je i osmoro odraslih. Francuska je centar najveće muslimanske manjine u Evropi, a proteklih godina je meta terorističkih napada islamista.

Deo profesora je nakon Petijevog ubistva priznalo da se cenzurišu po pitanju slobode govora i vere kako bi izbegli sukob s učenicima i njihovim roditeljima.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track