POSEJANO SEME RAZDORA U KIJEVU Strašne optužbe na račun Zalužnog! "Nemaju nikakav RATNI PLAN" - Ukrajinu čeka JOŠ TEŽA godina
Foto: Youtube/Апостроф TV/hromadske/Make It

POSEJANO SEME RAZDORA U KIJEVU Strašne optužbe na račun Zalužnog! "Nemaju nikakav RATNI PLAN" - Ukrajinu čeka JOŠ TEŽA godina

Planeta -

Ukrajinska poslanica pokrenula je oštre napade na vojno rukovodstvo zemlje, iznevši niz optužbi i pozivajući na promenu državnog vrha.

Marijana Bezugla, poslanica iz stranke Sluga naroda Vladimira Zelenskog, i članica parlamentarnog odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove rekla je da vojni vrh zemlje "mora da ode" jer nije uspeo da predstavi bilo kakav sveobuhvatan "ratni plan za 2024. godinu" i ostavio je budžet u neredu.

- Kakav je plan za rat? Zašto praviti nove brigade umesto jačanja postojećih? Koliko će koštati stvaranje nove brigade? A šta je sa sredstvima za stvari kao što su rotacija, demobilizacija i obuka - napisala je Bezugla na svojoj Fejsbuk stranici u nedelju, 26. novembra.

Pored toga, osudila je vojni vrh zato što je samo predložio širenje mobilizacije bez suštinskih organizacionih promena Oružanih snaga Ukrajine.

- Sada je situacija takva da vojni vrh ne može da obezbedi nikakav plan za 2024. godinu, a svi njihovi predlozi za mobilizaciju svode se na to da je potrebno više ljudi. Bez ikakvog predloga da se promeni sistem OSU, onda takvo rukovodstvo treba da ode - napisala je poslanica.

Nakon prvobitnih optužbi, Bezugla je u ponedeljak nastavila sa kritikama, posebno protiv šefa oružanih snaga Valerija Zalužnog.

Optužila ga je da se 2021. raspravljao o nagaznim minama sa generalom Markom Milijem, šefom Zajedničkog štaba američkih snaga, i odbacio potrebu za dronovima.

Ona ne samo da je ciljala Zalužnog, već je kritikovala i bivšeg ministra odbrane Aleksija Reznikova zbog toga što je slepo odobravao vojne predloge bez procene koliko dobro funkcionišu.

Valerij Zalužni
foto: Printskrin / You Tube

Nakon ovih izjava, Ukrainska pravda zatražila je pojašnjenje od portparola stranke Sluga naroda da li izjave Bezugle predstavljaju zvaničan stav te frakcije.

Portparol stranke Julija Palijčuk je rekla: "Pitajte Bezuglu. Ona je sama svoj portparol i odgovorna je za svoje reči".

Nakon poslaničkih izjava, kolege u parlamentu su tražile da se Bezugla smeni sa mesta šefa pododbora u okviru Odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove.

Narodna poslanica Irina Friz, članica Porošenkove partije, objavila je na Fejsbuku da će se odbor pozabaviti ovim pitanjem u utorak.

- Ove objave, koje seju seme razdora u društvu i narušavaju poverenje u vojno rukovodstvo tokom vanrednog stanja, navele su našu stranku da predloži njenu smenu iz rukovodstva podkomiteta - naveo je Friz.

Ona je naglasila potrebu da se očuva vojni kredibilitet u vreme rata, pozivajući političare da se uzdrže od javnog diskreditovanja oružanih snaga.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, Rusija je gurala narativ o sukobu između ukrajinskog političkog i vojnog rukovodstva. Ovu dezinformaciju ponekad pojačavaju i grupe unutar Ukrajine.

Narodni poslanik Vladimir Arjev je 7. novembra izjavio da je ministar odbrane podneo zahtev za smenu vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine. Međutim, kasnije je obrisao ovu poruku i izdao demanti.

(Kurir.rs/Kyiv Post)

Bonus video:

16:34

Rusija traži da Ukrajna i Gruzija ne budu primljenje u Nato, ali i da Nato smanji aktivnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track