Najnovije vesti

RUSIJA UPOZORILA: Zbog propale ofanzive, Kijev može da upotrebi biološko oružje
Foto: Shutterstock

RUSIJA UPOZORILA: Zbog propale ofanzive, Kijev može da upotrebi biološko oružje

Planeta -

Ministarstvo odbrane Rusije danas je upozorilo da bi Ukrajina, usled neuspele kontraofanzive, mogla da upotrebii biološko oružje.

"S obzirom na činjenicu da ukrajinske oružane snage, uglavnom, nisu uspele da postignu ozbiljne uspehe tokom svoje takozvane kontraofanzive, Ministarstvo odbrane očekuje preusmeravanje njihovih aktivnosti ka nestandardnim oblicima ratovanja, uključujući upotrebu biološkog oružja. To može biti namerna kontaminacija izvora vode, uključujući i vodu za piće, kontaminacija zaliha hrane ili hrane za stoku".

Indirektan dokaz za to je "velika količina sojeva pronađenih na oslobođenim teritorijama iz američkih kolekcija za uzgoj bakterijskih i virusnih patogena".

Ministarstvo, takođe, navodi da se zna da su Oružane snage Ukrajine od početka Specijalne vojne operacije 17 puta otrovale hranu uz pomoć komponenti hemijskog oružja, usled čega je preminulo najmanje 15 osoba.

Igor Kirilov, načelnik snaga za radiacionu, hemijsku i i biološku zaštitu ruske vojske kaže i da su ruski vojni hemičari putem analiza otkrili da se u komponentama hemijskog oružja Ukrajine nalaze i jedinjenja koja se proizvode "isključivo u jednoj zemlji". U pitanju su, kako kaže, veoma skupa jedinjenja.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track