STIŽU EVRI ITALIJANIMA! EU odobrila i četvrtu tranšu pomoći za ekonomski oporavak od KORONE, ukupno će dobiti 194,4 MILIJARDE € !
Foto: EPA/ANGELO CARCONI

PRAZNIK U RIMU

STIŽU EVRI ITALIJANIMA! EU odobrila i četvrtu tranšu pomoći za ekonomski oporavak od KORONE, ukupno će dobiti 194,4 MILIJARDE € !

Planeta -

Evropska komisija je u utorak odobrila isplatu 16,5 milijardi evra - četvrte tranše njenog plana pomoći za ekonomski oporavak Italije od posledica pandemije KOVID-19, ocenivši da su ciljevi u pogledu reformi i investicija ispunjeni.

"Italijanske vlasti su pružile detaljne i potpune dokaze o postizanju 28 faza i ciljeva" povezanih sa isplatom ove tranše, navodi Evropska komisija u saopštenju.

Do kraja ove godine "Italija će biti jedina država članica Evropske unije koja je primila uplatu četvrte tranše", pozdravila je odluku šefica italijanske vlade Đorđa Meloni na Fejsbuku.

Glavne investicije obuhvaćene ovom tranšom su za digitalizaciju, razvoj svemirske industrije, zeleni vodonik, transport, istraživanje, obrazovanje i socijalnu politiku, detaljno je navela ona.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni
Italijanska premijerka Đorđa Melonifoto: EPA Luisa Nhantumbo

Zauzvrat, Italija se obavezala na sprovođenje reformi da "javnu upravu učini jednostavnijom i efikasnijom" i "pravosudni sistem efikasnijim", navodi Evropska komisija.

Kada bude isplaćena četvrta tranša, Italija će imati u džepu 101,9 milijardi evra, ili više od polovine ukupnih sredstava plana.

Komisija je u petak objavila da se složila s povećanjem iznosa zajmova i grantova odobrenih Rimu za oživljavanje ekonomije posle pandemije KOVID-19.

Prvi korisnik evropskog plana oporavka, Italija će inkasirati 194,4 milijarde evra do 2026. godine, ili 2,8 milijardi više od očekivanog.

Ultrakonzervativna vlada Meloni pozvala je u avgustu na jačanje privredne aktivnosti, posebno navodeći visoku inflaciju zbog rata u Ukrajini.

Takođe je ponovo pregovarala s Briselom o nizu ciljeva koje treba postići.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track