"MOŽE DA PUKNE U SVAKOM TRENUTKU, NE ZAVARAVAJTE SE PRIMIRJEM" Jović: Ove tri zemlje mogu da se uključe u RAT NA BLISKOM ISTOKU
Foto: AP/Fatima Shbair

kurir tv

"MOŽE DA PUKNE U SVAKOM TRENUTKU, NE ZAVARAVAJTE SE PRIMIRJEM" Jović: Ove tri zemlje mogu da se uključe u RAT NA BLISKOM ISTOKU

Planeta -

Postoji svojevrstan rat u Beloj kući u vezi stavova između Izraela i Palestine, i upravo je Bajednova politika sada na najvećem ispitu u prethodnih tri godine.

SAD imaju veliki interes na polju Bliskog istoka, pa su zbog toga pokušavali da ugase taj požar, međutim, surovost rata je uzela maha.

Nakon što se napravio izuzetak, i došlo do primirja, strane nisu mogle da budu u skladu, pa je petog dana mira pokrenuta vatra.

01:25

IZRAEL MOŽE NAPRAVITI VELIKE POSLEDICE EVROPI I AMERICI: Prekid primirja poremetio tok rata! Ove države mogu da se umešaju u rat?!

Nikola Jović, politikolog i novinar, analizirao je kakve posledice po Ameriku i EU može imati širenje sukoba na Bliskom istoku:

- Veoma velike, uzmite Hezbolah kao primer, kao neko ko povremeno učestvuje. Dovoljan je on kao parametar, jer Hezbolah postoji u Libanu i Siriji. Ako se Izrael zarati u potpunosti sa Hezbolahom, onda će Izrael imati i problem sa Libanom i Sirijom. Onda se postavlja pitanje i o angažovanju Irana. Pitanje je šta će biti sa Jordanom, koji se graniči sa Izraelom, a u kojem imate polovinu stanovništva koji čine palestinske izbeglice. Takođe, Jordan je lojalan saveznik SAD.

Potom je ukazao na ozbiljnost sukoba koji tinjaju:

- Što duže traje, makar bilo niskog intezitata, to se povećava šansa da se negde prekoreči mera, onda se jednostavno otme kontroli. Tada se ne može zaustaviti samo na jednoj strani, već mora da uđe neko treći da bi umirio obe strane. To je problem sukoba niskih inteziteta koji dugo traju. Koliko god nizak intezitet bio, u svakom trenutku može negde da pukne, a ovde ima potencijala da bude maltene bilo gde.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Kurir.rs / L. Majer

Bonus video:

00:38

LIKVIDACIJA DECE POSTALA UOBIČAJENA, IZRAEL NE ŽELI SAMO DA UNIŠTI HAMAS! Samardžija: Jasno je šta rade i ceo svet to shvata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track