AMERIČKI IZBORI VEĆ ODLUČENI? Mreža moćnih donatora sinoć je stala iza OVE ŽENE da bi sprečila povratak TRAMPA NA VLAST (FOTO)
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Scott Eisen / Getty images / Profimedia

NIKI HEJLI JE BIVŠA AMBASADORKA SAD PRI UJEDINJENIM NACIJAMA

AMERIČKI IZBORI VEĆ ODLUČENI? Mreža moćnih donatora sinoć je stala iza OVE ŽENE da bi sprečila povratak TRAMPA NA VLAST (FOTO)

Planeta -

Mreža moćnih donatora koja više od dve decenije finansira konzervativne ciljeve u Americi podržala je predsedničku kandidaturu Niki Hejli na izborima za Belu kuću 2024.

Ova mreža na čelu sa milijarderom Čarlsom Kohom prikupila je milione dolara u nastojanju da se republikanci distanciraju od Donalda Trampa i njegove kandidature za predsednika SAD.

Dok se republikanski birači spremaju da u januru počnu izbor svog kandidata, bivši šef Bele kuće dominira političkim terenom.

Ali, kako navodi BBC, Kohova podrška Niki Hejli mogla bi značajno da promeni ovu ključnu trku.

Bivša guvernerka Južne Karoline po anketama još uvek ima otprilike 50 poena zaostatka za čovekom koji ju je dok je bio američki predsednik imenovao za ambasadorku SAD pri Ujedinjenim narodima.

Ali, njeni nastupi u televizijskim debatama koji su privlačili naslove i nedavni porast naklonosti u državama u kojima se ranije glasa, i to u trenucima kad donedavno prenatrpano polje republikanskih kandidata počinje da se proređuje, dali su nadu onima koji žele alternativu Trampu.

Niki Hejli
Niki Hejlifoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Poslednjih nedelja je nekoliko istaknutih donatora nagovestilo da će je podržati u odnosu na guvernera Floride Rona Desantisa, koji je na drugom mestu u anketama, ali se u isto vreme čini da mu kampanja posrće.

U dokumentu objavljenom sinoć, ogranak Kohove mreže "Akcija Amerikanci za prosperitet" (AFP Action) nahvalilo je Hejli kao "kandidatkinju sposobnu da okrene stranicu toksične kulture Vašingtona - i kandidatkinju koja može da pobedi".

U memorandomu se navodi da interne ankete pokazuju da Hejli ima najbolje šanse u hipotetičkom okršaju na izborima sa Džoom Bajdenom, trenutno verojatnim kandidatom Demokratske partije.

Niki Hejli
foto: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

Hejli je na to rekla da je "počastvovana" podrškom organizacije koja može da se pohvali "milionima lokalnih članova".

- Članovi "Akcije Amerikanci za prosperitet" znaju da je na ovim izborima ulog prevelik da bi sedeli sa strane. Imamo zemlju koju moramo da spasimo i zahvalan sam što imamo "Akciju Amerikanci za prosperitet" uz nas - navela je Hejli.

Trumpova kampanja odbacila je"Akciju Amerikanci za prosperitet" kao "političku ruku pokreta 'Kina prva, Amerika zadnja'".

Niki Hejli
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Steven Čeung, portparol Trampove kampanje, rekao je sinoć da "nikakva količina mutnog novca neće pomoći Hejli da porazi Trampa".

Kritičari se pitaju ima li jedina žena u predsedničkoj trci dovoljno jaku infrastrukturu kampanje da održi ovaj zamah kako se izborna sezona zahuktava.

Ipak, taj problem bi odlukom milijardera Koha, koja znači oglašavanje, lobiranje i mobilizaciju glasača, mogao da ui velikoj meri bude rešen.

Donald Tramp
foto: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Kohova mreža, koja je prikupila više od 70 miliona dolara za izborni ciklus 2024, već troši četiri miliona dolara na oglase koji kritikuju bivšeg predsednika, navodi AdImpact.

"Akcija Amerikanci za prosperitet" se u jučerašnjem memorandumu izvinila pristalicama Desantisa, ali je upozorila da bi podela na unutarstranačkim koristila samo Trampu.

(Kurir.rs/Index)

Bonus video:

09:52

TRAMP TVRDI DA JE POKRADEN NA IZBORIMA! Optužio OVU kompaniju da je programirala mašine za krađu glasova SLEDI OŠTRA KAZNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track