SAUČEŠĆA PUTINA I SIJA POVODOM SMRTI KISINDŽERA: Šef Kremlja ga nazvao MUDRIM DRŽAVNIKOM, iz Pekinga kažu da je bio PRIJATELJ KINE
Foto: Profimedia/John MACDOUGALL/AFP, EPA Mikhael Klimentyev Sputnik Kr, Sergei Bobylev / Sputnik / Profimedia

POŠTOVAN

SAUČEŠĆA PUTINA I SIJA POVODOM SMRTI KISINDŽERA: Šef Kremlja ga nazvao MUDRIM DRŽAVNIKOM, iz Pekinga kažu da je bio PRIJATELJ KINE

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće supruzi bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera koji je preminuo juče u 100. godini.

RT prenosi Putin je nazvao Kisindžera mudrim i dalekovidim državnikom, koji je zasluženo imao autoritet u svetu.

- Sa njegovim imenom povezana je politika koja je omogućila da dođe do smanjenja napetosti u odnosima sa SAD, što je dovelo do potpisivanja najvažnijih sporazuma sa Vašingtonom, koji su pomogli da se ojača globalna bezbednost u svetu - dodao je Putin.

Vladimir Putin
foto: AP/Alexander Kazakov

Kineski predsednik Si Đinping uputio je saučešće američkom predsedniku Džou Bajdenu zbog smrti bivšeg državnog sekretara Henrija Kisindžera, saopštilo je u četvrtak kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Henri Kisindžer
foto: Profimedia / Shahar Azran

Vang Venbin, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, govoreći na dnevnom brifingu za štampu nazvao je Kisindžera "dragim starim prijateljem" kineskog naroda i pionirom i graditeljem odnosa Kine i SAD, koji je dao istorijski doprinos normalizaciji veza između dve zemlje.

- Kineski narod će pamtiti dr Kisindžera po njegovoj iskrenoj privrženosti i važnom doprinosu kinesko-američkim odnosima - rekao je Vang.

Si Đinping
foto: AP Gianluigi Guercia

Prema Vangovim rečima, kineski premijer Li Ćijang i ministar spoljnih poslova Vang Ji su odvojeno poslali poruke saučešća Kisindžerovoj porodici i američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu.

(Kurir.rs/RT/Serbian.cri.cn)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track