"GAZA JE SADA OGROMNA DEČJA GROBNICA" Prekaljeni novinari saglasni u jednom: Organizacije bezbednosti SU SADA NEMOĆNE (VIDEO)
Foto: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

kurir tv

"GAZA JE SADA OGROMNA DEČJA GROBNICA" Prekaljeni novinari saglasni u jednom: Organizacije bezbednosti SU SADA NEMOĆNE (VIDEO)

Planeta -

U Izraelu i dalje bukti rat. Američki sekretar Entoni Blinken pozvao je Izrael da zaštiti civile, pre započinjanja operacije u pojasu Gaze, dok je izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio da vojska Izraela mora biti spremna za brzi prelazak u punu ofanzivu i da će, nakon vraćanja taoca, nastaviti intenzivnu borbu širom Pojasa Gaze.

Gaza
foto: TikTok/yousefalhelou

Može li doći do primirja, ako ne i mira, i na koji način, razgovarali su gosti u studiju Kurira i to novinar i dugogodišnji dopisnik "Politike" iz Nemačke Miroslav Stojanović i novinar i bivši dopisnik "Tanjuga" iz Turske, Grčke i Skandinavije Vojislav Lalić.

Sve više ljudi smatra da su Ujedinjene nacije odavno izgubile svoju ulogu, baš kao i OEBS (Najveća svetska bezbednosna organizacija) koja je, prema mišljenju mnogih stručnjaka izgubila svoj kredibilitet.

Vojislav Lalić
foto: kurir tv

Lalić je ocenio ulogu UN-a rekavši da je generalnom sekretaru Antoniju Guterešu ostalo jedino to da osudi zločine u Gazi.

- Odnos Erdogana se zaoštrava prema Evorpi i to bi moglo mnogo da košta Tursku. Nemoć Ujedinjenih nacija je očigledna. Ostaje im samo da osude zločine u gazi. Antonije Guterteš je rekao da se Gaza pretvorila u ogromnu grobnicu dece - rekao je Lalić.

MIroslav Stojanović
foto: kurir tv

Stojanović je prkomentarisao značaj samita OEBS-a u Skoplju.

-Te organizacije bezbednosti više ne mogu ništa postići, nemoćne su. Naravno, ta organizacija je dobra, ima neke tragove, recimo, onog takozvanog dobrog duha Helsinkija iz vremena... To se dogodilo tokom jedne velike podeljenosti u svetu između dva bloka koja su bila ne samo protivnička, već i neprijateljska - vojno, ideološki i politički. To premošćavanje se desilo 1975. na prvoj konferenciji gde je razmatran širok spektar tema, uključujući i ljudska prava - rekao je Stojanović, nastavivši:

Prvi put su se lideri velikog broja zemalja iz oba bloka okupili na jednom mestu. Kada se razmišljalo o pobedi, da li će prevladati duh dobrog Helsinkija ili duh Jalte, uvek sam smatrao da je jači duh Jalte - podela interesnih sfera i velikih sila.

02:45

GAZA JE SADA OGROMNA DEČJA GROBNICA! Dugogodišnji dopisnici iz Nemačke i Turske za Kurir: Organizacije bezbednosti SU NEMOĆNE

Na primer, kada se spominju ove dve zemlje u Latinskoj Americi, Amerika drži po Monroovoj doktrini svoje dvorište i reaguje veoma, veoma osetljivo na bilo kakvo pomeranje ili ulazak u njenu interesnu sferu. Slično, Rusija kao sila pretenduje da obezbedi svoj prostor, a to je bio slučaj s Ukrajinom, insistirajući da Ukrajina ostane neka vrsta tampon zone ili neutralna. To bi verovatno moglo da spasi Ukrajinu od katastrofe koja je zadesila zemlju, ali sada je situacija krajnje neizvesna zbog smanjena solidarnosti, trošenja, neefikasnosti finansija i oružja koje je stiglo, a lideri nemaju čime da se pohvale, da pokažu da je kontraofanziva imala neki pomak. Ulazi se u prostor koji je veoma delikatan, posebno za Ukrajinu, uz izbore u Americi... - ispričao je Stojanović.

Kurir.rs/T.M.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

10:53

NEMCI SU U PANIČNOM STRAHU DA ERDOGAN NE PONOVI ONO ŠTO JE REKAO Lalić: On se ponaša kao zaštitnik svih muslimana u SVETU

Bonus video:

10:53

NEMCI SU U PANIČNOM STRAHU DA ERDOGAN NE PONOVI ONO ŠTO JE REKAO Lalić: On se ponaša kao zaštitnik svih muslimana u SVETU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track