OPASNA PRETNJA ZELENSKOG: "Rusija će NAPASTI zemlje NATO-a, a onda će se AMERIČKA DECA BORITI!"
Foto: EPA/Justin Lane

ZELENSKI PRETI

OPASNA PRETNJA ZELENSKOG: "Rusija će NAPASTI zemlje NATO-a, a onda će se AMERIČKA DECA BORITI!"

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je rat s Rusijom u novoj fazi, pri čemu se očekuje da će zima zakomplikovati borbe nakon letnje protivofanzive, koja nije imala željene rezultate. Međutim, uprkos neuspesima, rekao je da Ukrajina neće odustati.

"Imamo novu fazu rata i to je činjenica", rekao je Zelenski u intervjuu za Associated Press u Harkovu, u severoistočnoj Ukrajini. "Zima je u celini nova faza rata", dodao je.

Na pitanje da li je zadovoljan rezultatima protivofanzive, odgovorio je: "Gledajte, ne odustajemo, ja sam zadovoljan. Borimo se s drugom najboljom vojskom na svetu, zadovoljan sam."

Potom je ipak dodao: "Gubimo ljude, nisam zadovoljan. Nismo dobili svo oružje koje smo hteli, ne mogu biti zadovoljan, ali se ne mogu previše žaliti." Zelenski je takođe rekao kako se boji da rat Izraela i Hamasa preti da zaseni sukob u Ukrajini jer "dovodi u opasnost dotok zapadne vojne pomoći Kijevu".

Volodimir Zelenski
foto: EPA/PEPE TORRES

"Ne smemo dopustiti da Zapad zaboravi na rat"

Ukrajina nije dobila svo potrebno oružje od saveznika, rekao je. "Već možemo videti posledice preusmeravanja pažnje međunarodne zajednice zbog tragedije na Bliskom istoku", rekao je. "Samo slepi to ne vide", kaže. "Ne smemo dopustiti da Zapad zaboravi na rat", kaže.

Ta bi promjena fokusa mogla da dovede do manje ekonomske i vojne pomoći njegovoj zemlji, rekao je. U pokušaju da ublaže te strahove, američki i evropski zvaničnici nastavili su da posećuju Kijev od napada u Izraelu 7. oktobra.

Nedavna anketa AP-a u SAD-u pokazala je da gotovo polovina Amerikanaca misli da se previše troši na Ukrajinu. Sve veći broj republikanaca nije za slanje dodatne pomoći, a nije jasno hoće li i kada zahtev Bele kuće za dodatnom pomoći odobriti Kongres.

Na pitanje o tome Zelenski je potvrdio da Amerikanci, pomažući Ukrajini, pomažu i sebi.

"U slučaju Ukrajine, ako otpor danas ne uspe zbog nedostatka pomoći i nedostatka oružja i finansiranja, to će značiti da će Rusija najverovatnije napasti zemlje NATO-a", rekao je. "A onda će se američka deca boriti", dodao je.

(Kurir.rs/Index)

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track