POSTUPA LI HAMAS PO PLANU JEDNOG ČOVEKA KOJI JE GODINAMA BIO U IZRAELSKIM ZATVORIMA?! Miletić: Glavni problem su nestali taoci
Foto: AP/Fatima Shbair

PREKID PRIMIRJA

POSTUPA LI HAMAS PO PLANU JEDNOG ČOVEKA KOJI JE GODINAMA BIO U IZRAELSKIM ZATVORIMA?! Miletić: Glavni problem su nestali taoci

Planeta -

Predah u ratu Izraela i Hamasa u kom najviše stradaju civili bio je kratak. Izraelske odbrambene snage su krenule u novi talas vazdušnih napada na Pojas Gaze. Tokom šest dana primirja, Hamas je oslobodio 70 svojih talaca Izraelaca i oko 30 osoba koje imaju dvostruko državljanstvo, u zamenu za puštanje 210 Palestinaca koje je Izrael držao u zatvorima.

Gaza, Izrael
foto: EPA/Mohammed Saber

U međuvremenu, Njujork tajms je objavio neverovatne tvrdnje u vezi sa terorističkim napadom 7. oktobra. Otkrili su, kako navode, dokumenta u kojima stoji da su izraelski zvaničnici bili upoznati sa detaljnim planovima Hamasa više od godinu dana! Ovo je bacilo senku na sve do sad poznato u vezi sa ratom.

Da li posle primirja slede žešće borbe? Šta će biti sa ostalim taocima? Da li je moguće da su službe u Tel Avivu stvarno znale šta priprema Hamas?

Na ova i druga pitanja u emisiji Usijanje odgovarali su Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost, Nikola Jović, politikolog i Darko Obradović, Centar za stratešku analizu.

Kao glavni problem istakao je nestanak talaca.

usijanje
foto: Kurir televizija

- Problem jeste što Hamas izgleda nije u stanju da pronađe sve taoce. Da li zato što su neki od njih zatrpani ili zato što su neki tuneli zatrpani, ai ljudi su se izgubili. Taj problem se javio pre dva dana i zato je u početku bio veliki broj talaca, a onda sve manje i manje. Tu ima i onih koji su dvojni državljani, a naročito državljani SAD. Dok se oni ne budu pojavili na listama i do se ne bude počelo da pregovara o njima bojim se da će se spirala nasilja i vojnog angažovanja nastaviti - rekao je Miletić i dodao:

- Lider vojnog krila Hamasa je čovek koji je dugi niz godina proveo u zatvorima po Izraelu i koji je dugo planirao šta da izvede. Verovartno je iskoristio Hamas za realizaciju nekih svojih planova. Kada pogledamo njegove govore, možemo da vidimo da je on masakre prema izralskim civilima najavljivao mnogo ranije.

usijanje
foto: Kurir televizija

Jović je konstatovao da za prekid primirja verovatno snose odgovornost i jedna i druga strana:

- Jasno je da i jedna i druga strana snose deo krivice. Izrael je rekao da je Hamas ispalio nekoliko raketa u pravcu Izraela, ali da li ga je zaista prekršio to je pitanje, jer je bilo predviđeno da traje četir dana, a produženo je na šest. Po isteku dogovorenog roka primirja samo se čekalo ko će prvi da pokrene nastavak sukoba. Možda je i neko sa izraelske strane očekivao da će da krenu novi pregovori, ali očigledno od toga nema ništa. Ni jedna strana nije postigla ono što je htela tako da nije ni realno da će se ovo završiti na ovome.

Obradović je sukob na bliskom istoku okarakterisao kao asimetričan.

usijanje
foto: Kurir televizija

- Ovo je jedan asimetrični konflikt. S jedne strane je demokratksa država Izrael, a sa druge je teroristička organizacija. Jako je teško dobiti neki ishod jer motivacija Hamasa je da pokvari perspektivu mira, što se vidi i po ovom napadu u Jerusalimu. U celom tom sukobu se nalaze civili koji su premreženi instalacijama Hamasa kako bi svaka civilna žrtva bila pravdanje za postupke Hamasa - rekao je Obradović i dodao:

03:00

POSTUPA LI HAMAS PO PLANU JEDNOG ČOVEKA KOJI JE GODINAMA BIO U IZRAELSKOM ZATVORIMA?! Miletić: Glavni problem su nestali taoci

- U celom tom galimatijasu imate SAD koje su izdejstvovale ovo primirje. Očekivalo se da će Katar biti konstruktivan partner. Jasno je da Amerikanci čuvaju arhitekturu bezbednosti u tom delu sveta onakvom kakvu su je gradili 70 godina. Ovo se nastavlja na postavkama nedavno preminulog profesora Henrija Kisindžera i taj sukob mora biti izolovan. Dva najveća kvaliteta prof. Kisindžera su izolacija palestinsko izraelskog sukoba i izolacija spora oko Tajvana.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

07:57

POČELI STE RAT- ZNALI STE POSLEDICE Avram Izrael surov: Vlada kult smrti! Znamo da države u susedstvu neće primiti Palestince

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track