ALŽIR: Poseta radi sakupljanja predmeta za zbirku Muzeja knjige i putovanja!
Foto: Privatna Arhiva

ALŽIR: Poseta radi sakupljanja predmeta za zbirku Muzeja knjige i putovanja!

Planeta -

Dočekali su me s kamiljim mlekom i urmama na aerodromu u Alžiru. Putovanje je započelo slatko, a tako je i trajalo - uz prijateljstvo i izgradnju novih veza.

U Muzeju knjige i putovanja Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat nalazi se najveća i najkvalitetnija zbirka knjiga o Alžiru u regionu, nastala zahvaljujući podršci i donacijama Ambasade i Društva prijatelja Alžira.

Alžir
foto: Privatna Arhiva

Grupa prijatelja

Kao nastavak višedecenijskog prijateljstva u Alžir se uputila grupa prijatelja Alžira, ali i turističkih eksperata spremnih da uspostave nove odnose s nedovoljno poznatom prijateljskom zemljom. U organizaciji alžirske turističke agencije KDS i srpske Lomingo, uz podršku Ambasade Alžira u Srbiji i lično Nj. e. Fataha Mahraza, 14 eksperata u turizmu, među kojima i četvoro članova Adligata, uputilo se na putovanje u Afriku. Istraživanje Alžira započeli smo u glavnom gradu, koji ima skoro tri miliona stanovnika, nastavili u pustinji, da bismo se zatim našli na nekim od najznačajnijih rimskih lokaliteta na svetu: posle Italije, najviše ostataka Rimskog carstva nalazi se na teritoriji Alžira. Čitavi gradovi iskopani su i kao na dlanu pruženi turistima da se tuda šetaju, da zamišljaju i osećaju život koji je pulsirao pre više hiljada godina. Slojevi istorije i kulture ređaju se u Alžiru milenijumima kao slojevi baklave, koju ovde toliko vole i majstorski spremaju.

Alžir
foto: Privatna Arhiva

Međutim, za mene je ovo pre svega radno putovanje, na koje sam se uputio kako bih uspostavio kontakte sa alžirskim institucijama kulture i sakupio predmete za alžirsku zbirku Muzeja knjige i putovanja.

Profesor Agun Muhamed Salah, prorektor za međunarodne odnose Univerziteta grada Batne, bio je toliko oduševljen kratkotrajnom posetom Adligatu da je odlučio da pokrene uspostavljanje dugotrajne saradnje i pozvao me da budem gostujući profesor na dva njihova fakulteta. Na radnom sastanku u Batni dogovoreno je da održim predavanje o kulturnoj diplomatiji i nastajanju putopisne literature, kao i predavanje o međunarodnim odnosima i istorijskim vezama Srbije i Alžira.

Direktorka Turističke organizacije Alžira ispratila je delegaciju iz Srbije posle svečane večere, tokom koje smo dali i niz intervjua za alžirsku televiziju. Kao posebni gosti iz Srbije, sa mnom su u delegaciji bili i Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira, i Kristijan Obšust, zamenik direktora Arhiva Vojvodine.

Alžir
foto: Privatna Arhiva

Najviše predmeta za Muzej knjige i putovanja nabavljeno je u Gardaji, prestonici pustinjskog Alžira, gradu pod zaštitom Uneska, nastalom pre hiljadu godina. Tu je smešten glavni centar proizvodnje tepiha i tkanina, pa je sad naš muzej obogaćen slavnim tepisima iz Gardaje, ali i tradicionalnom odećom za muškarce i žene. Toj zbirci pridodato je nekoliko neobičnih muzičkih instrumenata, uključujući bubanj s postoljem od pečene ukrašene gline. Stigli su za muzej i jedan mehur od kozje kože koji se koristi za prenošenje tečnosti po pustinji, berberski sudovi i muške kožne haljine, koje najbolje štite od pustinjskih uslova - vrelih dana i ledenih noći. Uskoro će pristići i posvete značajnih alžirskih pisaca i umetnika.

Alžir
foto: Privatna Arhiva

Sestra ambasadora

U Gardiji je delegaciju Društva prijatelja Alžira i Udruženja Adligat primila na večeru sestra ambasadora Fataha Marhaza. Velika je čast bila biti gost u njihovoj kući, izbliza osetiti alžirsku kulturu, probati vrhunske specijalitete, ali i osetiti gostoprimstvo i prijateljstvo koje kao duga spaja Beograd sa udaljenom pustinjom. Ambasador Marhaz najbolji je primer kako diplomatija postaje most među narodima.

A moj rad i putovanje Alžirom su, posle dve nedelje, tek započeli.

Viktor Lazić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track