RUSIJA I UKRAJINA VODE TAJNE PREGOVORE? Gerasimov i Zalužni crtaju nove granice, Ukrajina može u NATO, ali pod jednim uslovom
Foto: AP/Mikhail Kuravlev, EPA/Ukrainian Presidential Press

mir na pomolu

RUSIJA I UKRAJINA VODE TAJNE PREGOVORE? Gerasimov i Zalužni crtaju nove granice, Ukrajina može u NATO, ali pod jednim uslovom

Planeta -

Rusija i Ukrajina vode tajne mirovne pregovore preko najviših vojnih zvaničnika Valerija Gerasimova i Valerija Zalužnog, tvrdi američki novinar Simon Herš, pozivajući se na anonimne američke zvaničnike.

Dobitnik Pulicerove nagrade je u članku, koji je objavio na platformi Sabstak, napisao da su Gerasimov i Zalužni navodno pregovarali o fiksiranju granica duž sadašnje linije fronta što podrazumeva zadržavanje Кrima i okupiranih teritorija DNR i LNR, ali i Hersonske i Zaporoške oblasti u Rusiji.

- Ozbiljni mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine naglo su ubrzani, međutim, njihova glavna pokretačka snaga nisu ni Vašington ni Moskva, ni Bajden ni Putin, već dvojica visokih generala, načelnik ruskog generalštaba Valerij Gerasimov i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni - navodi Herš.

Ukrajina će prema tim navodima moći da uđe u NATO, ali uz obavezu da Alijansa na teritoriji pod kontrolom Kijeva neće postavljati trupe ili ofanzivno oružje.

Herš navodi da je Bela kuća u potpunosti protiv predloženog sporazuma.

- Američki zvaničnik je rekao da je Zelenskom stavljeno do znanja da nije on, već vojska ta koja će rešiti ovaj problem, a pregovori će se nastaviti sa njim ili bez njega - napisao je Herš.

(Kurir.rs/Z.Ko/Strana)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track