"U IZRAELU ĆE POTEZATI ORUŽJE NA SVAKOG KO BUDE GLASNIJE GOVORIO!" Miletić: Moguće da napad Hamasa nije sprečen iz OVOG razloga
Foto: Printscreen/Twitter

bliski istok

"U IZRAELU ĆE POTEZATI ORUŽJE NA SVAKOG KO BUDE GLASNIJE GOVORIO!" Miletić: Moguće da napad Hamasa nije sprečen iz OVOG razloga

Planeta -

Povodom prekida primirja na bliskom istoku u emisiji Usijanje gostovali su Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost, Nikola Jović, politikolog i Darko Obradović, Centar za stratešku analizu.

Obradović je ocenio da bi ukoliko se utvrdi da su taoci napadani od strane grupa koje nisu deo Hamasa, odgovor Izraela mogao da bude veoma brutalan:

usijanje
foto: Kurir televizija

- Ako se dođe do pouzdanih podataka da su ti ljudi linčovai od strane tih grupa koje nisu deo Hamasa, ali ih povezuje mržnja prema Izraelcima, budite sigurni da ni Bajden niti bilo ko na ovom svetu neće Izrael zaustaviti u obračunu sa teoristima, pogotovo u obrčaun sa pojedincima koju su bili umešani u linč tih talaca. Izrael će čekati proverene podatke, a ako ih dobije odgovor će biti brutalan. To javnost unisono podržava - rekao je Obradović i dodao:

01:47

U IZRAELU ĆE SE POTEZATI ORUŽJE NA SVAKOG KO BUDE GLASNIJE GOVORIO! Miletić: Moguće da napad Hamasa nije sprečen iz OVOG razloga

- Ministar za nacionanalnu bezbednst je rekao jednu stvar koja je dosta opasna. Rekao je oružje je bezbednost, oružje je kod građana, kod vojnika, kod policajaca, kod svih nas. Ako se ide u pravcu dalje militarizacije društva, to onda znači da se smanjuje granica percepcije pretnje. To dalje znači da ako se strah usadi u sam Izrael da ćete potezati oružje na svakoga ko bude glasnije govorio i izgledao sumnjivo.

usijanje
foto: Kurir televizija

Miletić smatra da je informacija o pripremanom napadu Hamasa verovatno bila dostupna izraelskim službama, ali da je problem napravila birokratija.

- Jedno su operativci na terenu koji dođu do takvih podataka, a onda se ti podaci šalju na analitiku i prolaze kroz filtriranje više pozicioniranih lica. Tu nastaje problem. U organizovaim državama vi imate procedure i procese. Očigledno je neko u procesu analize tih podataka rekao dobro, ali to je aspiracija Hamasa, ali ne i konkretan plan, pa se nije adekvatno reagovalo - rekao je Miletić.

Jović je ukazao na pitanje zbog čega Nju Jork tajms objavljuje vest da je Izrael zano za teroristički napad baš u ovom trenutku.

usijanje
foto: Kurir televizija

- Moguće je da je Izrael znao za napad Hamasa godinu dana ranije, ali pitanje je motiva zbog kojih bi Nju Jork tajms to objavio baš u ovom trenutku. Možda zbog pritiska na Izrael kako bi nastavio putem završetka sukoba i donošenju nekog mirovnog sporazuma - rekao je Jović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

06:59

KISINDŽER NEKOLIKO DANA PRED SMRT UPOZORIO SVET NA HAMAS! Vuk Drašković tvrdi: Dao je samo JEDAN ZADATAK Evropi i Americi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track