ZELENSKI TONE SVE DUBLJE: Istraživanje rejtinga pokazalo trenutan ODNOS SNAGA na političkoj sceni! UKRAJINA NA PREKRETNICI
Foto: AP Virginia Mayo, EPA Ukrainian Presidential Press

anketa

ZELENSKI TONE SVE DUBLJE: Istraživanje rejtinga pokazalo trenutan ODNOS SNAGA na političkoj sceni! UKRAJINA NA PREKRETNICI

Planeta -

Ukrajinski portal Strana objavio je nove ankete koje su pokazale da je rejting glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog premašio pokazatelje predsednika Volodimira Zelenskog.

Tenzije u Ukrajini rastu dok se čeka na dogovor oko predsedničkih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće, a anketa Grupe Rejting pokazala je da bi mogla da se vodi neizvesna borba između Zelenskog i Zalužnog.

Zalužnom "potpuno veruje" 63 odsto ispitanika, a Zelenskom 39 odsto. Glavnokomandujućem "prilično veruje" 19 odsto ispitanika, a predsedniku 33 odsto. Generalno poverenje u glavnokomandujućeg ostaje na nivou od 82 odsto, a u šefa države 72 odsto.

Sudeći prema podacima anketa poverenje u Zelenskog značajno opada od jula 2023. godine.

Na hipotetičkim izborima na kojima bi učestvovali Zelenski i Zalužni nijedan od njih ne bi pobedio u prvom krugu. Zelenski bi osvojio 47,4 odsto glasova dok bi za Zalužnog glasalo 30,7 odsto građana. U drugom krugu glasovi bi bili podeljeni skoro podjednako - Zelenski bi osvojio 42, a Zalužni 40 odsto.

Strana napominje da Valerij Zalužni još nije izrazio svoje predsedničke ambicije.

Obično, nakon nominovanja za izbor, rejting kandidata značajno raste. To je bio slučaj i sa rejtingom Zelenskog nakon što je objavio svoju predsedničku nominaciju u novogodišnjoj noći 31. decembra 2018. godine.

(Kurir.rs/Z.Ko/Strana)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track