MORSKI LAV POSLUŽIO ZA VEŽBU: Zabeležen užasavajući prizor, orke povele mladunca u lov, a onda izvele NEMILOSRDAN MANEVAR (FOTO)
Foto: Profimedia

leteo 5 metara u vazduh

MORSKI LAV POSLUŽIO ZA VEŽBU: Zabeležen užasavajući prizor, orke povele mladunca u lov, a onda izvele NEMILOSRDAN MANEVAR (FOTO)

Planeta -

Čuvari kitova u kalifornijskom zalivu Monterej zabeležili su trenutak kad odrasle orke uče mladog člana jata kako da lovi morske lavove.

Jedna od lekcija podrazumevala je i bacanje morskog lava više od pet metara u vazduh.

- To je očigledno bio trening za mladunče staro samo nekoliko meseci! Odrasle orke su ubile morskog lava, a potom naizmenično pokazivali manevre napada i ponašanja kako bi dodatno uputili svog najnovijeg člana jata o tome kako da love - navodi organizacija Monterej bej vejl voč.

Četiri orke pripadaju porodici koja je naučno katalogizovana kao CA51As.

Na upečatljivim fotografijama vidi se kako orke vežbaju napad i kako morskog lava bacaju kroz vazduh.

- Teško je gledati kako love na ovaj način, međutim, to je važno je za opstanak jata. Dobili smo neverovatne poglede na orke dok su vežbale tehnike lova na morskog lava i prolazile blizu čamca pre nego što su međusobno podelile plen - navodi organizacija.

Porodicu CA51As čine takozvani prolazni kitovi ubice koji napadaju isključivo druge morske sisare - uključujući delfine i bebe sivih kitova.

Lov na morskog lava predvodila je ženka CA51A po nadimku Aurora. Dominantna ženka je inače ćerka vođe jata CA51 koja nije bila prisutna tokom lova.

Grupa kitova ubica, podsetimo, nedavno je potopila poljsku jahtu kod obale Maroka. Poslednji incident u nizu sa orkama dogodio se dok je jahta prolazila kroz Gibraltarski moreuz.

(Kurir.rs/Z.Ko/US Today/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track