VENECUELA GLASALA I DIGLA VOJSKU, GVAJANA DIGLA ZASTAVU, SLEDI RAT? Prošao Madurov referendum, NAFTOM bogati Esekibo nova UKRAJINA
Foto: JHONN ZERPA / AFP / Profimedia, Pete Oxford / Minden Pictures / Profimedia, Pedro RANCES MATTEY / AFP / Profimedia, X/Eren50855570, AP/Matias Delacroix

SVE NAPETIJE U JUŽNOJ AMERICI

VENECUELA GLASALA I DIGLA VOJSKU, GVAJANA DIGLA ZASTAVU, SLEDI RAT? Prošao Madurov referendum, NAFTOM bogati Esekibo nova UKRAJINA

Planeta -

Venecuelanci su juče referendumom, koji je raspisao predsednik Nikolas Maduro, potvrdili tvrdnju Karakasa da ima suverenitet nad naftom i rudama bogatim područjem susedne zemlje Gvajane.

AP navodi da Venecuela tvrdi da joj je region Esekibo ukraden kada je granica u tom delu Južne Amerike iscrtana pre više od jednog veka.

- Ovo je bio potpuni uspeh naše zemlje, naše demokratije - kazao je Maduro pristalicama okupljenim u prestonici Karakasu nakon objavljivanja rezultata referenduma.

Venecuelanske vlasti su objavile da je na njemu učestvovalo 10,5 miliona ljudi.

Američka agencija navodi da još uvek nije jasno kako će Maduro primeniti rezultate ovog izjašnjavanja.

Venecuela
foto: Pedro RANCES MATTEY / AFP / Profimedia

Gvajana referendum u susednoj zemlji smatra korakom ka tome da Venecuela pripoji Esekibo, zbog čega vlada napetost.

Volstrit džurnal je objavio da su se prošle nedelje pojavile glasine o tome da je značajan broj venecuelanskih vojnika prebačen bliže granici sa Gvajanom.

Esekibo
Esekibofoto: Pete Oxford / Minden Pictures / Profimedia

Trinidad ekspres piše da se baza venecuelanskih trupa nalazi na reci Barima u blizini granice i u njoj se tokom vikenda nalazilo 35 vojnika, a mali vojni gliser je ukotvljen u blizini.

Navodi se da se nad bazom vijori ogromna zastava Venecuele.

Venecuela
foto: Pedro RANCES MATTEY / AFP / Profimedia

- Veoma je napeto u ovom trenutku. Mi moramo samo da nadziremo situaciju i ako mislimo da se dešava bilo šta što ne bi trebalo, obavestićemo Odbrambene snage Gvajane - kazao je lokalnim medijima komandant policijske stanice Imbrotero koja se nalazi svega 500 metata uzvodno u odnosu na bazu venecuelanske vojske, na istoj strani reke.

Gvajana je u Esakibu takođe razvila veliku zastavu, a toj ceremoniji je prošle nedelje prisustvovao tamošnji predsednik Mohamed Irfan Ali.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro sa vojnim komandantima
Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro sa vojnim komandantimafoto: JHONN ZERPA / AFP / Profimedia

Vlasti u Karakasu su taj potez Alija ocenila kao "provokaciju".

CNN navodi da sporno područje - region Esekibo pokriven gustom šumom - prekriva oko dve trećine teritorije Gvajane i otprilike je veličine američke savezne države Floride.

Venecuela
foto: AP/Matias Delacroix

Venecuela odavno tvrdi da polaže pravo na Esekibo pošto se poziva na to da je region bio deo njene teritorije za vreme španske kolonijalne vlasti.

Maduro je mitinzima uoči referenduma ovo izjašnjavanje predstavio kao borbu protiv imperijalizma.

Venecuela, Nikolas Maduro
foto: EPA/Miguel Gutierrez

Gvajana je pretnju pripajanja Esekiba Venecueli ocenila kao "egzistencijalnu", a zvaničnici ove male zemlje su referendum i zveckanje oružjem u regionu uporedile sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Međunarodni sud pravde u Hagu je u petak, nakon prijave Gvajane odlučio da "Venecuela treba da se uzdrži od referenduma", ali su iz Karakasa poručili da će ga održati bez obzira na tu presudu.

Vojska Gvajane i predsednik Mohamed Irfan Ali (levo u plavoj majici)
Vojska Gvajane i predsednik Mohamed Irfan Ali (levo u plavoj majici)foto: X/Eren50855570

Gvajana je siromašna i slabo naseljena zemlja s oko 800.000 stanovnika, čija je ubrzana transformacija započela 2015. kada je američka kompanija "Ekson mobil" pronašla naftu kod obala Esekiba i kada je i Venecuela obnovila interesovanje za sporni region.

Venecuela
foto: X/Eren50855570

Otkriće nafte je vladi Gvajane omogućilo da ubira prihode od milijardu dolara godišnje, a ova zemlja bi mogla da prestigne Venecuele u eksploataciji "crnog zlata" i postane najveći proizvođač nafte na svetu kada se proizvodnja računa po glavi stanovnika.

Kako je Kurir ranije objavio, Brazil je "pojačao odbrambrene akcije" duž severne granice dok prati teritorijalni spor između dva svoja suseda - Gvajane i Venecuele.

(Kurir.rs/N.Vlačo/AP/Wall Street Journal/Trinidad Express/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track