KINA ŽELI DA "OJAČA STRATEŠKU SARADNJU" SA BELORUSIJOM: Lukašenko u Pekingu, poručio Siju da će mu biti "pouzdan partner"
Foto: Huang Jingwen / Xinhua News / Profimedia

druga poseta u ovoj godini

KINA ŽELI DA "OJAČA STRATEŠKU SARADNJU" SA BELORUSIJOM: Lukašenko u Pekingu, poručio Siju da će mu biti "pouzdan partner"

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko pozdravili su danas jačanje bilateralnih odnosa, povodom druge posete beloruskog lidera Kini ove godine.

Lukašenko, nepokolebljivi saveznik Rusije, kojeg većina zapadnih zemalja odbacuje zbog autoritarizma, doputovao je u nedelju u Kinu u posetu koja će trajati najmanje dva dana.

On je u poseti Kini drugi put ove godine, posle februarskog putovanja, dok njegova bliska saveznica Rusija, angažovana u ratu u Ukrajini, takođe neguje veze sa Pekingom.

- Belorusija jeste, bila je i biće pouzdan partner Kini. Davno smo odlučili da ćemo sarađivati i biti prijatelji sa Kinom. To prijateljstvo ima više od 30 godina i nikada nije skrenulo sa tog puta - rekao je Lukašenko Siju, saopštio je kabinet beloruskog predsednika.

Si Đinping, Aleksandar Lukašenko
foto: Zhai Jianlan / Xinhua News / Profimedia

Kineski predsednik je rekao da su međusobno političko poverenje i međunarodna saradnja između dve zemlje ojačali od posete Lukašenka u februaru, prenosi kineska državna televizija CCTV.

Kina "čvrsto podržava Belorusiju u težnji za razvojem u skladu sa svojim nacionalnim uslovima i protivi se mešanju spoljnih snaga u unutrašnje stvari" zemlje, rekao je Si i dodao da Peking želi da "ojača stratešku saradnju" sa Minskom i da "promoviše pragmatičnu saradnju".

Peking nije javno osudio rusku invaziju na Ukrajinu uprkos pritiscima SAD i drugih zapadnih zemalja.

Belorusija u velikoj meri zavisna od političke i finansijske podrške Rusije i njena teritorija se naširoko koristi za ruske manevre protiv Ukrajine od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja