ZAŠTO VENECUELA ŽELI U RAT S GVAJANOM? Oblast Esekibo bogato ovom sirovinom, čak 95 odsto glasalo potvrdno na REFERENDUMU
Foto: Pedro RANCES MATTEY / AFP / Profimedia

kurir tv

ZAŠTO VENECUELA ŽELI U RAT S GVAJANOM? Oblast Esekibo bogato ovom sirovinom, čak 95 odsto glasalo potvrdno na REFERENDUMU

Planeta -

Nakon odmazde Izraela nad nedužnim civilima u Gazi, svedoci smo da se svuda u svetu sve češće tenzije, protesti i nezadovoljstvo građana svih delova sveta.

Venecuela
foto: EPA/Miguel Gutierrez

Da li je moguće novo globalno žarište?

Zoran Spasić, predsednik Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku i Nebojša Obrknežev, magistar naftno-gasnog inžinjerestva gostovali su u jutarnjem programu "Redakcija" u razgovoru o današnjim svetskim geopolitičkim promenama.

Nebojša Obrknežev, Zoran Spasić
foto: kurir tv

"Živimo u svetu velikih geopolitičkih promena, to se vidi u svim delovima sveta", započeo je razgovor u jutarnjem programu Zoran Spasić

Oba sagovornika složila su se oko toga da je uloga UN-a da smiri situaciju u Izraelu, ali svrhu svog postojanja ne sprovodi.

MOGUĆ SPOR OKO ESEKIBO

Građani Venecuele su velikom većinom na referendumu glasali za polaganje prava na spornu teritoriju Esekibo, koju dugo kontroliše susedna Gvajana. Čak 95 odsto birača glasalo je za pripajanje Esekiba Venecueli. Spor oko teritorije Esekibo se razbuktao 2015. godine nakon velikog otkrića nafte u moru nadomak obala ove teritorije.

Napetost između dve zemlje porasla je nakon referenduma, a svet se pita da li Venecuela rizikuje da otvori novo ratno područje s Gvajanom?

Nebojša Obrknežev
foto: kurir tv

Obrknežev se osvrnuo na istoriju Venecuele, rekavši da je ta teritorija pripadala Gvajani.

- Do 1899. godine, ta teritorija je pripadala Venecueli, a sud u Parizu jedodelio Gvajani. Venecuela se tada oslobodila od Španaca, a Gvajana od Britanaca. Godine 2019. kompanija "Ekon-mobile" kojoj je Gvajana dala pravo na istraživanje, je pronašla izuzetno velike količine naftnih rezerva, to je 13,2 triliona kubika gasa i oko šest miliona barela nafte. Kada govorimo o Gvajani ona bi sa proizvodnjom te količine nafte sa te teritorije postala država sa najvećom proizvdonjom nafte i gasa po glavi stanovnika na svetu! - pojasnio je Obrknežev i dodao:

- Od tada kreću priče o samom referendumu. Raspetljavaju se velike stvari.

Spasić je pojasnio kakve svetske promene su usledile od sukoba u Ukrajini do sada.

01:51

SA TOM KOLIČINOM NAFTE POSTALA BI NAJVEĆA DRŽAVA NA SVETU PO PROIZVODNJI NAFTE I GASA PO GLAVI STANOVNIKA

- Da li će velike sile dozvoliti da tu izbije sukob? Znamo da 1966. godine potipisan Ženevski sporazum kojim nastoje da mirno reše, a sada u ovoj godini.... Nadajmo se da neće prerasti u pravi sukob. Imamo još jedan sukob Argentine i Velike Britanije oko Fokladnskih ostrva. A može svašta da se desi! Pogledajte na Afričkom kontinentu šta se sve desilo!- rekao je Spasić.

Opet se odgovornost vraća na ulogu Ujedinjenih nacija i da čuva mir i stabilnost u svetu.

- Mi želimo da Ujedinjene nacije budu to - nadovezao se Obrknežev pa citirao izjavu predsednika Venecuele Nikolasa Madura:

01:04

ZAPANJUJUĆA IZJAVA PREDSEDNIKA VENECUELE GOVORI DA JE BEZBEDNOST SVETA U PROBLEMU!

"Sada, zahvaljujući ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji dolazi bolje vreme i dolazi širok spektar mogućnost i za one koji su umorni od zapadne hegemonije i koji imaju snage i hrabrosti da odbace tu hegemoniju", pročitao je Obrknežev i zaključio:

- Sve je u suštini ekonomski interes. Vidimo da NATO ne može da pokrije dva fronta. Zamislite samo još ovo, na Arktik polažu prava Norveška, Ruska federacija, Kina i Danska i SAD. Kada sam bio u Moskvi... pitao sam šta je rusko od Arktika i kaže, uzmete zapadnu i istočnu tačku ruske teritorije i povučete ih prema nultoj tački, sve je to rusko! Zamislite, Rusija izlazi u devet časovnih zona!

A na Arktiku je takođe moguć sukob interesa oko nafte i gasa, kako pogledajte u videu:

01:06

KADA POVUČETE LINIJU OD ISTOKA DO ZAPADA RUSKE TERITORIJE KA NULTOM MERIDIJANU - SVE JE TO RUSKO! Obrknežev: Izlaze u 9 časovnih zona!

Ostatak gostovanja pogledajte na Kurir TV.

Kurir.rs T.M.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:19

VENECUELA SARAĐUJE SA RUSKIM NAFTAŠIMA UPRKOS SANKCIJAMA SAD! Analitičari ukazuju na moguće TESTIRANJE Amerike od strane BRIKSA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track