OVO JE DOKAZ DA KREĆE PAKAO I NA JUGU POJASA GAZE: Satelitski snimci pokazuju da SVE VRVI OD TENKOVA, počela NOVA OFANZIVA (FOTO)
Foto: AP Planet Labs Pbc

AP ANALIZIRAO MATERIJAL Planet Labs PBS

OVO JE DOKAZ DA KREĆE PAKAO I NA JUGU POJASA GAZE: Satelitski snimci pokazuju da SVE VRVI OD TENKOVA, počela NOVA OFANZIVA (FOTO)

Planeta -

Satelitski snimci koje je analizirao AP pokazuju da je izraelska vojska počela kopnenu ofanzivu u južnim krajevima Pojasa Gaze u ratu protiv Hamasa.

Od isteka privremenog prekida vatre i razmene talaca u zatočeništvu Hamasa za Palestince u izraelskim zatvorima vojska Izraela je pokrenula žestoko bombardovanje i kopnene sukobe i na jugu Pojasa Gaze.

Snimci koje je objavio "Planet labs PBS" pružaju prvi jasan uvid u intenzitet i obim borbe.

Na snimcima od nedelje vide se izraelski tenkovi i oklopni transporteri samo šest kilometara severno od središta Kan Junisa, glavnog grada u južnom delu Pojasa Gaze.

Izrael, Gaza
foto: AP Planet Labs Pbc

Mnogi stanovnici koji su pobegli od izraelske ofanzive i bombardovanja u gradu Gazi na severu, sada žive oko Kan Junisa i drugim okolnim područjima pošto im je izraelska vojska naredila da se evakuišu.

Izraelski vojnici su se razmestili zapadno od Salah al Dina, glavnog koridora od severa ka jugu Pojasa Gaze kojim su mnogi Palestinci pobegli.

Analiza AP je pokazala pozicije na četiri lokacije sa oko 150 oklopnih transportera, tenkova i drugih vozila.

Izrael, Gaza
foto: AP Planet Labs Pbc

Izraelski vojnici su na nekim mestima postavili prepreke oko nekih pozicija koje se mogu koristiti kao zaklon.

Na tlu se vide sveži tragovi kretanja tenkova.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtev AP da komentariše strategiju za ofanzivu i šta snimci pokazuju.

Međutim, manevri i broj vozila sugerišu da se vojska potencijalno sprema da krene na Kan Junis. Već ima izveštaja o sukobu na tom području.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track