ELIMINISANI MNOGI KOMANDANTI HAMASA: Izraelski generalštab najavio početak treće faze kopnene operacije u Gazi
Foto: Prinstcreen Twitter

ELIMINISANI MNOGI KOMANDANTI HAMASA: Izraelski generalštab najavio početak treće faze kopnene operacije u Gazi

Planeta -

Tel Aviv je prešao na treću fazu kopnene operacije u Pojasu Gaze, rekao je načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Herci Halevi.

"Tokom proteklih nekoliko dana, mnogi militanti Hamasa, uključujući više komandante, su eliminisani. Prešli smo na treću fazu kopnenih operacija", rekao je on.

Halevi je pojasnio da izraelske snage sada okružuju grad Kan Junis na jugu enklave i nastavljaju da konsoliduju pozicije na severu. On je rekao da su pogrešili oni koji su mislili da će ID biti teško da nastavi borbe nakon jednonedeljnog prekida vatre, a Hamas to već oseća.

Palestinsko-izraelski sukob povezan je sa teritorijalnim interesima strana i ostao je izvor tenzija i borbi u regionu dugi niz decenija. Odluka UN uz aktivnu ulogu SSSR -a 1947. godine odredila je stvaranje dve države - Izraela i Palestine , ali se pojavila samo izraelska.

Nova runda sukoba počela je nakon što je Izrael bio izložen raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze 7. oktobra ujutru. Nakon masovnog granatiranja, borci Hamasa ušli su u granična područja na jugu jevrejske države, gde su otvorili vatru i na vojsku i na civile, a takođe su uzeli taoce. Vojno krilo pokreta, Brigade Al-Kasam, objavilo je operaciju Al-Aksa poplava.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage su pokrenule operaciju Gvozdeni mačevi.

U roku od nekoliko dana od napada, ID je preuzeo kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice Pojasa Gaze i počeo da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući civile, u enklavi. Osim toga, Izrael je najavio potpunu blokadu Gaze: obustavljene su isporuke vode, hrane, struje, lekova i goriva. Krajem oktobra počela je kopnena faza izraelske operacije: trupe su opkolile grad Gazu, a enklava je zapravo podeljena na južni i severni deo.

Od 24. do 30. novembra na snazi je bilo primirje između Tel Aviva i Hamasa, zaključeno za razmenu desetina talaca i zatočenika, ali nije moglo da bude produženo. IDF je saopštila da je palestinski pokret prekršio sporazume i otvorio vatru na izraelsku teritoriju, što je dovelo do obnavljanja borbi.

Kurir.rs/RIA Novosti

Bonus video:

04:20

NETANJAHUA TEK ČEKA SUSRET S PRAVDOM Boško Jakšić: Podelio je Izrael kao svaki desničar, kakav god bude ishod rata, SUDIĆE MU SE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track