SVET OVO JOŠ NIJE VIDEO, KIM DŽONG-UN PLAČE! Lider Severne Koreje se slomio pred ženama, a OVO je razlog POGLEDAJTE (VIDEO)
Foto: Printscreen/X

SVET OVO JOŠ NIJE VIDEO, KIM DŽONG-UN PLAČE! Lider Severne Koreje se slomio pred ženama, a OVO je razlog POGLEDAJTE (VIDEO)

Planeta -

Kim Džong-un je prošlog vikenda u Pjongjangu učestvovao na Petoj nacionalnoj konvenciji majki, a obraćajući se upravo njima, moleći ih da "pomognu da se zaustavi kontinuirani pad nataliteta u zemlji i ojačaju nacionalnu moć", vrhovni vođa čak je i zaplakao.

"Zaustavljanje pada nataliteta i staranja o deci i njihovom obrazovanju, porodične su teme koje se tiču svih nas i moramo ih rešavati s našim ženama i majkama", rekao je Kim Džong-un dok je belom maramicom brisao suze s lica.

Kim Džong-un
foto: Printscreen/X

Prema izveštaju UN iz ove godine, prosečan broj dece koji rodi žena u Severnoj Koreji je 1,8, čime je samo nastavljen pad u toj kategoriji.

Iako je Severna Koreja jedna od najsiromašnijih nacija na svetu, promena u njenoj demografskoj strukturi slična je onoj u bogatim zemljama, kažu stručnjaci.

Kim Džong-un
foto: Printscreen/X

"Mnoge porodice u Severnoj Koreji ne žele da imaju više od jednog deteta jer znaju da im za njihovo odgajanje i školovanje treba puno novca", rekao je An Kjung-su, administrator sajta koji se bavi zdravstvenim problemima u Severnoj Koreji.

Pjongjang je 70-ih i 80-ih godina sprovodio programe kontrole rađanja kako bi usporio posleratni rast stanovništva. Stopa fertiliteta u zemlji zabeležila je veliki pad nakon gladi sredinom 90-ih, kad je umrlo stotine hiljada ljudi.

Kim Džong-un
foto: Printscreen/X

Prema izveštajima koji su ove godine objavili severnokorejski državni mediji, zemlja je uvela niz beneficija za porodice s troje ili više dece, uključujući besplatne stambene aranžmane, državne subvencije, besplatnu hranu, lekove i kućne potrepštine, kao i obrazovne pogodnosti za decu.

Agencija za statistiku Južne Koreje procenila je kako populacija Severne Koreje iznosi 25,7 miliona, a predviđa se da će do 2070. godine smanjiti na 23,7 miliona.

Ah veruje kako je Kim Džong-un počeo sve češće da se pojavljuje u javnosti s ćerkom Kim Ju-ae jer se nada da će tako ohrabriti Severnokorejce da imaju što više dece.

Kurir.rs/Jutarnji

Bonus video:

02:03

PRVI IZBORI U ISTORIJI SEVERNE KOREJE! Kim Džong Un izašao na glasanje, okupljeni APLAUDIRALI I KLANJALI SE predsedniku države

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track