ŠOK ZA KIJEV: Ukrajina ne može da se nada skorom pridruživanju EU
Foto: Shutterstock

ŠOK ZA KIJEV: Ukrajina ne može da se nada skorom pridruživanju EU

Planeta -

Ukrajina se ne može da se nada skorom pridruživanju EU jer ova zemlja ne samo da je upletena u krvavi sukob sa Rusijom, već tek treba da ispuni listu preduslova, rekao je slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar.

Blanar je rekao da ne može da zamisli da Ukrajina postane država članica u trenutnim okolnostima.

On je napomenuo da je lično radoznao da vidi kako će ti zvaničnici, uključujući predsednika Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, odgovoriti na pitanje kako početi pregovore sa zemljom koja je u ratnom stanju.

- Mislim da je članstvo Ukrajine u EU strašno daleko - rekao je on.

Iako Blanar nije isključio ulazak Ukrajine u EU u nekom trenutku, on je naglasio da Bratislava "odbija da pristupi ovom pitanju politički".

- Jedina stvar koju podržavamo je da za Ukrajinu treba da postoji perspektiva u budućnosti, ali uz poštovanje svih pravila, kao što je slučaj i sa svim drugim zemljama. Nikakvi izuzeci neće biti prihvaćeni - rekao je on.

Slovačka je obustavila svu vojnu pomoć Ukrajini nakon izbora novog premijera Roberta Fica, koji je rekao da "EU treba da se transformiše od dobavljača oružja u mirotvorca".

I Austrija je upozorila ne preuranjeno članstvo za Ukrajinu, a ministar spoljnih poslova te zemlje Aleksander Šalenberg rekao je da bi takva politika mogla da otuđi druge zemlje kandidate na zapadnom Balkanu gdje neke države čekaju na početak pristupnog procesa već 20 godina.

Kurir.rs/RT

Bonus video:

01:20

Kolaković: Ulazak Ukrajine u NATO će biti jedan dug proces!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track