OVO JE BROD OD 1.400 METARA KOJI ĆE TRAJNO KRSTARITI SVETSKIM MORIMA: Biće PET PUTA VEĆI od najvećeg nosača aviona na svetu VIDEO
Foto: Printscreen YouTube

OVO JE BROD OD 1.400 METARA KOJI ĆE TRAJNO KRSTARITI SVETSKIM MORIMA: Biće PET PUTA VEĆI od najvećeg nosača aviona na svetu VIDEO

Planeta -

Na vrhu ove građevine nalaziće se aerodrom s pistom za male privatne i komercijalne avione, a koji će omogućavati prevoz putnika ili dopremu potrebnih namirnica

Američka kompanija „Fridom kruz lajn internešenel“ trebalo bi posle deset godina planiranja i ulaganja da počne da gradi „Fridom šip“ (Brod slobode). Reč je o takozvanom plutajućem gradu dugom 1.370 metara i visokom 106 metara koji bi trajno krstario svetskim okeanima – nikad se ne zadržavajući na jednom mestu dovoljno dugo kako ne bi dosadio onima koji se na njemu nalaze, prenosi „Punkufer“.

„Brod slobode biće najveće plovilo ikada izgrađeno“, rekao je Rodžer M. Guč, direktor i potpredsednik kompanije „Fridom kruz lajn internešenel“ sa sedištem u američkoj saveznoj državi Floridi.

Pet puta bi trebalo da bude veći od trenutno najvećeg nosača aviona na svetu klase „USS Džerald R. Ford“. Na slikama koje su generisane uz pomoć računarskog programa ovaj brod slobode izgleda poput nekakvog plutajućeg parkinga na 25 spratova.

Na „Fridom šipu“ trebalo bi da budu izgrađeni i stanovi, škole, bolnice, umetničke galerije, prodavnice, parkovi, akvarijumi i slično. Na vrhu ove građevine nalaziće se aerodrom s pistom za male privatne i komercijalne avione, a koji će omogućavati prevoz putnika ili dopremu namirnica.

Želja kompanije koja stoji iza ovoga projekta je da plutajući grad ima 40.000 stalnih stanovnika, 30.000 dnevnih posetilaca, 10.000 povremenih gostiju i 20.000 članova posade i zaposlenih u institucijama na brodu.

Projekt je prvi put predložen devedesetih godina prošlog veka. On odražava viziju mobilne okeanske kolonije koja nije podložna zakonima bilo koje države, a u kojoj bi ljudi mogli da žive, rade ili uživaju u svojoj penziji bez ikakvih ograničenja.

S realizacijom ovog projekta čeka se toliko godina zbog manjka potrebnih sredstava za njenu gradnju. Pretpostavlja se da će „Fridom šip“ koštati oko 10 milijardi evra, dok bi za smeštaj na njemu trebalo da se izdvoji od 175.000 evra do 10 miliona evra, zavisno od odabrane smeštajne jedinice.

Kurir.rs/Sputnjik/Punkufer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track