OPOZIV BAJDENA: Predstavnički dom će glasati o svojoj višemesečnoj istrazi o predsedniku SAD
Foto: AP Evan Vucci

OPOZIV BAJDENA: Predstavnički dom će glasati o svojoj višemesečnoj istrazi o predsedniku SAD

Planeta -

Predstavnički dom SAD će sledeće nedelje glasati o zvaničnom otpočinjanju opoziva predsednika Džozefa Bajdena, saopštio je predsedavajući Majk Džonson, dodavši da Republikanci "nemaju izbora".

Džonson i ostatak rukovodstva republikanaca razmišljali su poslednjih nedelja da li da održe formalno glasanje o svojoj višemesečnoj istrazi o predsedniku, koja je bila usredsređena na poslovne odnose drugih članova predsednikove porodice. Njihova dosadašnja istraga tek treba da proizvede bilo kakve direktne dokaze da je sam Bajden počinio nešto nezakonito.

Dok su neki republikanci oprezni u vezi sa održavanjem glasanja o opozivu, Džonson je rekao da Predstavnički dom treba da iskoristi svoja ovlašćenja „u najvećoj meri“ usred sukoba sa Belom kućom oko zahteva za informacije u vezi sa Bajdenom i njegovim sinom Hanterom.

Bela kuća je u više navrata odbacila istragu kao „neosnovanu“, koja je imala za cilj da umiri desno krilo republikanaca.

Republikanci su dugo govorili da je glasanje o istrazi o opozivu nepotrebno, ali su počeli da menjaju mišljenje kada su advokati Bele kuće iskoristili nedostatak formalnog ovlašćenja Doma da tvrde da čitavoj istrazi nedostaje „ustavni legitimitet“. Republikanci imaju tesnu većinu od 221-213. u Domu.

Da bi glasanje o istrazi o opozivu uspelo, skoro svi republikanci u Predstavničkom domu moraće da glasaju za opoziv. Demokrate sa svoje strane, tvrde da je to farsa koju koriste republikanci da bi skrenuli pažnju sa bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegovih pravnih problema.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track