REPUBLIKANCI BLOKIRALI POMOĆ UKRAJINI I IZRAELU! Težak udarac Zelenskom i Netanjahuu stigao iz Senata, imaće TRAJNE POSLEDICE
Foto: AP Abir Sultan, AP Fermin Rodriguez, Shutterstock

TRAŽE STROŽU KONTROLU GRANICE SAD SA MEKSIKOM

REPUBLIKANCI BLOKIRALI POMOĆ UKRAJINI I IZRAELU! Težak udarac Zelenskom i Netanjahuu stigao iz Senata, imaće TRAJNE POSLEDICE

Planeta -

Paket nove bezbednosne pomoći Ukrajini i Izraelu vredan milijarde dolara blokirali su juče republikanci u američkom Senatu koji zauzvrat insistiraju na strožim merama kontrole imigracije na granici SAD sa Meksikom.

Za paket pomoći glasalo je 49 senatora, a 51 je bio protiv, što znači da mera vredna 110,5 milijardi dolara nije dobila 60 glasova potrebnih u Senatu, od ukupno 100 članova, kako bi se otvorio put za početak rasprave.

Glasanje je bilo po stranačkim linijama, pri čemu su svi republikanci u Senatu glasali protiv zajedno sa nezavisnim senatorom Bernijem Sandersom, koji inače glasa sa demokratima, ali je izrazio zabrinutost zbog finansiranja izraelske sadašnje "nehumane vojne strategije" protiv Palestinaca.

SAD, kongres
foto: Shutterstock

Čak Šumer, vođa demokratske većine u Senatu, takođe je glasao protiv kako bi mogao da podnese predlog na ponovno razmatranje. Nakon glasanja, on je rekao da je to "ozbiljan trenutak koji će imati trajne posledice za 21. vek", rizikujući pad zapadne demokratije.

dolari, municija
foto: Shutterstock

Republikanci su rekli da je ovakvo glasanje bilo bitno kako bi istakli svoj zahtev za strožu imigracionu politiku i kontrolu južne američke granice.

Vladimir Zelenskij
foto: AP Abir Sultan

- Današnje glasanje je ono što je potrebno da demokratski čelnik prepozna da republikanci u Senatu misle ono što kažu. Onda glasajmo. I onda konačno počnimo da ispunjavamo prioritete američke nacionalne bezbednosti, uključujući i one kod kuće - rekao je Mič Mekonel, čelnik republikanaca u Senatu.

Benjamin Netanijahu
foto: AP Abir Sultan

Republikanci i demokrate u Kongresu mesecima raspravljaju o tome kako odgovoriti na zahtev demokratskog predsednika Džoa Bajdena za milijardama dolara finansiranja Ukrajine u borbi protiv ruskih osvajača, kao i Izraela nakon napada islamističkih ekstremista Hamasa 7. oktobra, ali i američkih interesa u Indo-pacifičkom regionu i međunarodne humanitarne pomoći.

(Kurir.rs/Index)

Bonus video:

03:34

TRAMPU REPUBLIKANCI OKRENULI LEĐA! Jelača iz Njujorka šokirao detaljima: Raste mu popularnost, ali OVAJ POTEZ ĆE MU DOĆI GLAVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track