AKO STANE POMOĆ UKRAJINI, IMAĆEMO RUSIJU NA SLOVAČKOJ GRANICI: Poruka češkog premijera Petra Fijale nakon sastanka državnog vrha
Foto: AP Peter Dejong, Shutterstock

upozorenje iz praga

AKO STANE POMOĆ UKRAJINI, IMAĆEMO RUSIJU NA SLOVAČKOJ GRANICI: Poruka češkog premijera Petra Fijale nakon sastanka državnog vrha

Planeta -

Najviši češki zvaničnici, predsednik, premijer i šefovi oba doma parlamenta upozorili su danas građane i političare opozicije da podrška Ukrajini ne treba da ih "iritira", jer ona koči agresivnu politiku Rusije, a ako prestane, dobiće Rusiju na granici Slovačke.

To je poručeno na redovnom sastanku državnog vrha u Pragu posvećenom spoljnoj politici.

- Šta znači naša pomoć Ukrajini? Znači podršku našoj bezbednosti, podršku evropskoj bezbednosti, podršku stabilnosti u svetu. Kakav bi bio rezultat kada bismo prestali? Ako bi prestali da pomažemo Ukrajini dobili bi Rusiju na granici sa Slovačkom - kazao je novinarima posle sastanka premijer Petr Fijala.

Češki premijer Petr Fijala
Češki premijer Petr Fijalafoto: AP Petr David Josek

On je naglasio je da će, iako Češka spada u vrlo oprezne zemlje kada je u pitanju predstojeća debata o povećanju višegodišnjeg budžetskog okvira Evropske unije, sledeće nedelje podržati u EU da se taj budžet poveća za pomoć Ukrajini.

- Podrška Ukrajini je za neke građane i neodgovorne političare iritirajući faktor. Treba neprestano da ponavljamo da je pomoć tu zbog bojazni od agresivne Rusije koja neće da poštuje međunarodni poredak, da će van okvira međunarodnog prava da deluje na svoje susede. Ako ne želimo da Rusija odlučuje ko će biti član koje međunarodne organizacije i kakvu će ko spoljnu politiku voditi, onda moramo da pomažemo Ukrajini - kazao je češki predsednik Petr Pavel.

Petr Fiala
foto: Shutterstock

I predsednik i premijer Češke su naglasili da su od pomoći pojedinačnih zemalja važnije pomoć iz SAD i od EU kao celine.

- Sa SAD i EU razgovaramo da je naš zajednički cilj da se Rusija ne inspiriše i ne stekne uverenje da ;uspeva i da ne krene u ostvarivanje svojih ciljeva - kazao je češki predsednik.

Najviši češki zvaničnici takođe su podržali ulazak Rumunije u šengenski prostor.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

06:52

ISPRAVLJA SE ISTORIJSKA NEPRAVDA NAD SRBIMA! Češki predsednik otkriva ISTINU o ratu u SFRJ, a evo kako je SPASAO SRPSKI AERODROM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track