OTAC JOJ NA SAMRTI OTKRIO MRAČNU TAJNU STARU 50 GODINA! Porodica u šoku: Postoji na stotine članaka o njemu i još ga TRAŽE (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

neverica

OTAC JOJ NA SAMRTI OTKRIO MRAČNU TAJNU STARU 50 GODINA! Porodica u šoku: Postoji na stotine članaka o njemu i još ga TRAŽE (VIDEO)

Planeta -

Muškarac iz Bostona otkrio je ćerki na samrtnoj postelji da je pre više od 50 godina opljačkao banku.

Tomas Rendel, koji je umirao od raka pluća, otkrio je ćerki nakon prve sesije hemoterapije da se više od pet decenija nalazi u bekstvu. Priznao je da sa 20 godina opljačkao banku u Ohaju i odneo 215.000 dolara i da je njegovo pravo ime Teodor Кonrad.

Zamolio je ćerku da ne ispituje slučaj, međutim, Ešli Rendel (38) nije mogla da spava te noći i počela je da pretražuje internet. Nije dugo trebalo da pronađe vesti iz tog vremena.

- Postoje stotine i stotine članaka o njemu - rekla je Ešli za CNN i dodala da se sa svakim klikom mračna prošlost njenog oca rasplinula pred njenim očima.

Tomas Rendel je u Linfildu u Masačusetsu bio prodavac automobila i golfer. Obožavao je svoju ćerku jedinicu i stalno je viđan na njenim fudbalskim utakmicama.

Za policiju Кlivlenda, međutim, bio je Teodor Кonrad, neuhvatljivi pljačkaš banke. Jedva da je bio u tinejdžerskim godinama kad je izveo jednu od najvećih pljački u istoriji Ohaja. Ukrao je 215.000 dolara što je danas ekvivalentno sumi većoj od milion i po zelenih novčanica.

Кonradovo dečačko lice nalazilo se na poternici i prikazivano u emisijama "Najtraženiji u Americi" i "Nerešene misterije".

- Rekla sam mu da ga još traže i da moramo da kažemo mami - rekla je Ešli Rendel.

Dan ili dva nakon šokantnog otkrića Ešli je sve rekla majci.

- Čitala je članke na mreži i 10 minuta je ponavljala: "O moj Bože! O moj Bože!" Poznavala ga je 40 godina. Ne mogu da zamislim koliko je to bilo traumatično za nju - rekla je Ešli.

Rendel je u petak 11. jula 1969. godine počeo da radi kao blagajnik u banci u Кlivlendu. Na kraju dana, ušao je u trezor, tiho strpao 215.000 dolara u papirnu kesu i otišao iz svog starog života. Banka je tek u ponedeljak saznala za pljačku čime je dobio prednost od dva dana.

Vlasti nisu mogle da pronađu njegove tragove.

Nedelju dana nakon njegovog nestanka, Apolo 11 je spustio prve ljude na Mesec. Istorijska misija popela se na naslovne strane, a štampa je ubrzo zaboravila na misterioznog pljačkaša banke u Кlivlendu.

Meseci su se pretvorili u godine, a zatim u decenije.

Ted Кonrad gradio je u međuvremenu novi život kao Rendel u Masačusetsu.

Ešli navodi da se nije krio, redovno je dolazio u školu, a pratio je i njene školske aktivnosti. Međutim, neke stvari su dobile smisao nakon njegovog priznanja. Njen otac, obrijan kao mladić, uvek je nosio bradu i retko je skidao bejzbol kapu u javnosti. Takođe nikada nije napustio zemlju. Ešli je rekla da su ga jednom molile da pođe sa njima u Francusku, ali je odbio, rekavši da nije ljubitelj putovanja u inostranstvo. Sada shvata da je njegov lažni identitet značio da nije imao pasoš.

Njegovo priznanje preokrenulo je porodicu naglavačke.

Ešli je rekla da su majka i ona znale da mu je verovatno ostalo još samo nekoliko meseci života pa su odlučile da njegovu tajnu ne podele sa vlastima. Poslednje što je želela, kako je rekla, jeste da vidi svog bolesnog oca u zatvoru.

- Prvo što smo mu mama i ja rekli bilo je: "Toliko te volimo. I ovo ne menja to da te volimo. Ali moramo da razgovaramo o tome". Nisam mogla da se naljutim na njega jer mi se to jednostavno činilo nepravednim. Pokušala sam da izvučem što više informacija od njega - rekla je Ešli.

Navodi da je jednom rekla ocu da će zadržati prezime nakon što se uda da ne bi umrlo s njim, ali posle njegovog priznanja pitala se da li je to uopšte bilo njeno ime.

Njen otac je umro u maju 2021. u 71. godini dva meseca nakon šokantnog priznanja.

Ešli navodi da se sa majkom dogovorila da provedu godinu dana tugujući za ocem i suprugom koga su izgubile pre nego što njegovu tajnu podele sa vlastima. Htele su da obaveste policiju u junu 2022. godine, ali su ih savezne vlasti preduhitrile.

Istražitelji su se iznenada pojavili na vratima Rendelovih u novembru nakon što je neko prepoznao Konrada u čitulji. Počela je istraga i uporedili su Rendelov zahtev za bankrot iz 2014. godine u saveznom sudu u Bostonu sa prijavom za koledž iz 1967. koju je popunio.

(Kurir.rs/Z.Ko/Boston25News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track