PRVI SNIMAK IZ TAJNE UKRAJINSKE BAZE NA DNJEPRU: Ovde čuvaju opako oružje - Ruska flota STRAHUJE OD NJIH, već im priredili PAKAO
Foto: Youtube/The Times and The Sunday Times

PRVI SNIMAK IZ TAJNE UKRAJINSKE BAZE NA DNJEPRU: Ovde čuvaju opako oružje - Ruska flota STRAHUJE OD NJIH, već im priredili PAKAO

Planeta -

Britanski Tajms je izvestio o tajnoj ukrajinskoj pomorskoj bazi na reci Dnjepar koju kontroliše ukrajinska Vojno-obaveštajna uprava (HUR), gde je predstavnik te bezbednosne službe pokazao brojne pomorske dronove, slične onima koji su korišćeni za potapanje ruskih brodova.

Na snimku koji je objavio Tajms se vide desetine bespilotnih pomorskih dronova Magura V5. Ovaj tip drona je konstruisan i napravljen u Ukrajini, primenom zapadne tehnologije.

Operater, identifikovan pozivnim znakom "13", prisetio se operacije od 10. novembra u kojoj su dronovi korišćeni za potapanje dva broda na Krimu.

On je rekao da su ruske snage prvo napale dronove oružjem malog kalibra, ali su plovila uspela da ubrzaju i izbegnu napade, tako da je neprijatelj prešao na oružje većeg kalibra. Rusi nisu uspeli da unište dronove, zbog čega je pogođeno i oštećeno plovilo Crnomorske flote klase "Ajkula", i desantni brod klase "Serna".

- Neverovatno sam bio radostan. Moj životni cilj je bio da potopim ruski brod i potopili smo dva odjednom. A koliko ja znam, to niko nikada ranije nigde nije uspeo. Sada imamo novi cilj - da potopimo nešto veće - rekao je operater.

Pomorski dronovi nastavljaju da daju značajan doprinos eroziji pomorske dominacije Rusije u Crnom moru.

(Kurir.rs/Kyiv Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track