ŽESTOKI SUKOBI IZRAELSKE VOJSKE I HAMASA NA JUGU GAZE: Ratuje i Islamski džihad, raste strah za sudbinu civilnog stanovništva
Foto: AP/Israel Defense Forces

pojačane operacije

ŽESTOKI SUKOBI IZRAELSKE VOJSKE I HAMASA NA JUGU GAZE: Ratuje i Islamski džihad, raste strah za sudbinu civilnog stanovništva

Planeta -

Izraelska vojska i palestinska islamska organizacija Hamas žestoko su se sukobili danas na jugu Pojasa Gaze, gde stotine hiljada civila očajnički pokušava da se zaštiti od rata.

Rano jutros je izraelski avion izveo udare kraj Kan Junisa i na putu između tog grada i Rafe blizu granice s Egiptom, objavila je vlada palestinske enklave pod kontrolom Hamasa.

Nekoliko sati kasnije izvor blizak vojnim krilima Hamasa i Islamskog džihada je saopštio da pripadnici te dve organizacije učestvuju u sukobima oko Kan Junisa.

Izraelska vojska je saopštila da je pojačala svoje operacije na jugu Pojasa Gaze.

Načelnik Generalštaba Izraela Herci Halevi izjavio je da se mora “pojačati pritisak” i da su ubijeni mnogobrojni članovi Hamasa.

Na samom početku kopnene ofanzive, krajem oktobra, izraelska vojska je naredila stanovnicima severnog dela Pojasa Gaze da idu na jug.

Pojačanjem sukoba na jugu i posle američkog veta u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju kojom se predlaže prekid vatre raste, strah za civilno stanovništvo u Pojasu Gaze, a posebno na jugu.

Izrael, pojas gaze, Gaza, Hamas, izraelska vojska
foto: X@manniefabian

Veliki deo od 1,9 miliona stanovnika Gaze koji su pobegli od sukoba i bombi sateran je u Rafu pretvorenu u ogroman izbeglički logor.

Bolesti se šire zbog prenatrpanosti i loših sanitarnih uslova u skloništima Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) na jugu teritorije.

Direktorka UNICEF za Bliski istok Adela Khodr rekla je da je skoro milion dece prisilno raseljeno i da se potiskuje sve južnije na mala područja bez vode, hrane i zaštite.

Ograničenja na isporuku pomoći su dodatna smrtna presuda za decu, upozorila je ona.

Izrael, pojas gaze, Gaza, Hamas, izraelska vojska
foto: X@manniefabian

Po podacim ministarstva zdravlja u Gazi broj poginulih od početka rata je premašio 17.700, a većina su žene i deca.

Kako su istakli izraelski zvaničnci cilj rata uništenje Hamasa, koji Izrael, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Izrael, pojas gaze, Gaza, Hamas, izraelska vojska
foto: X@manniefabian

Rat je počeo posle iznenadnih napada palestinskih ekstremista, predvođenih Hamasom, 7.oktobra na jug Izraela u kojima je ubijeno preko 1.200 ljudi, većinom civila i odvedeno oko 240 talaca.

Izraelska vojska je navela da je 137 talaca još uvek zatočeno u Gazi.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

02:40

SRPSKI KONZUL U IZRAELU O OPERACIJI OSLOBAĐANJA ALONA OHELA: Hamas je podelio taoce u nekoliko kategorija, NEMA DOBRIH NAZNAKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja