TONA NOVČANICA PREBAČENA SA SEVERA NA JUG GAZE: Primirje između Izraela i Hamasa iskorišćeno za TAJNU MISIJU uz podršku UN
Foto: Mohammed ABED / AFP / Profimedia, ABIR SULTAN / AFP / Profimedia, Shutterstock

INFORMACIJE FAJNENŠEL TAJMSA

TONA NOVČANICA PREBAČENA SA SEVERA NA JUG GAZE: Primirje između Izraela i Hamasa iskorišćeno za TAJNU MISIJU uz podršku UN

Planeta -

Tokom nedavnog primirja u ratu Izraela i Hamasa 900.000 novčanica, ukupno 180 miliona šekala (oko 45,5 miliona dolara), tajno je prebačeno sa severa Pojasa Gaze na jug, objavio je Fajnenšel tajms.

Novčanice od po 200 šekela (54 dolara), teške skoro tonu, transportovane su u konvoju vozila krajem novembra.

Ovu neuobičajenu misiju su podržale UN uz pojačanu bazbednost i Izrael je za to znao.

Novčanice su sakupljene iz dve filijale Banke Palestine na severu Pojasa Gaze, a transfer je omogućio da šest bankomata koji je su još uvek radili na jugu i u centralnom delu Pojasa Gaze izdaju novac u gotovini.

Cilj misije je bio da transfer novca ublaži patnje stanovnika Pojasa Gaze i olakša ekonomsku situaciju koja uveliko zavisi od novca u gotovini.

Izrael, Gaza, Pojas Gaze
foto: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Pre početka rata, po podacima UN, 81 odsto stanovnika Pojasa Gaze je živelo u siromaštvu i oslanjalo se na međunarodnu ekonomsku pomoć.

Otkako je rat počeo i pre primirja nedostajale su novčanice na jugu Pojasa Gaze, a elektronskog transfera je retko bilo i inflacija je divljala, piše britanski list.

Izrael, šekel
foto: Shutterstock

U izveštaju se dodaje da su tokom primirja neke filijale banaka na jugu Pojasa Gaze otvorene da pruže hitne usluge.

Palestinska uprava koja kontroliše delove druge palestinske teritorije okupirane Zapadne obale je dala instrukcije bankama da daju zajmove zaposlenima čije su plate smanjene ili odložene, te zahtev da se ponudi hitno finansiranje kompanija i odloži otplata zajmodavcima.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

02:45

GAZA JE SADA OGROMNA DEČJA GROBNICA! Dugogodišnji dopisnici iz Nemačke i Turske za Kurir: Organizacije bezbednosti SU NEMOĆNE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track