"IMBECILE POSLATI U ZATVOR": Zašto su vode širom Italije ofarbane u DREČAVO ZELENO, a vicepremijer Salvini POBESNEO? (VIDEO)
Foto: AP/Luca Bruno, Facebook, screenshot corriere.it

AKCIJA EKOLOŠKIH AKTIVISTA OD BARIJA DO VENECIJE

"IMBECILE POSLATI U ZATVOR": Zašto su vode širom Italije ofarbane u DREČAVO ZELENO, a vicepremijer Salvini POBESNEO? (VIDEO)

Planeta -

Ekološki aktivisti iz organizacije "Pobuna protiv izumiranja" (Extinction Rebellion) izveli su juče koordinisanu akciju širom Italije.

Korijere dela sera prenosi da su oni u isto vreme tokom popodneva ispustili fluorescentno zelenu tečnost u javne vodene površine u Bariju, Rimu, Bolonji, Torinu, Veneciji i Milanu.

Venecija
foto: screenshot corriere.it

Akcija na venecijanskom Velikom kanalu je, kao i ostale, izvedena povodom UN konferencije o klimi Kop28, uz poruku "Dok vlada priča, mi visimo o koncu", pošto su eko-aktivisti stvarno visili okačeni o most Rijalto.

Venecija
foto: Facebook

Zbog toga je saobraćaj u tom delu Venecije bio obustavljen sat i 15 minuta, a gradonačelnik Luiđi Brunjaro je najavio prijave protiv "eko-vandala".

U Rimu je u drečavo zelenu boju ofarbana reka Tibar, a u Milanu kanal Naviljo, a ove akcije iznervirale su i Matea Salvinija, italijanskog vicpremijera i ministra infrastrukture i saobraćaja.

- Ako, kako bi "spasli životnu sredinu", ovi imbecili uspevaju samo da nanesu štetu spomenicima, umetničkim delima, crkvama, pa čak i rekama, jedino što ostaje da spasu jeste ono malo moždanih ćelija koje su im ostale - poručio je Salvini u objavi na Fejsbuku.

On je zatražio "kaznu i zatvor za ove vandale".

(Kurir.rs/Corriere della Sera/Corriere del Veneto)

Bonus video:

03:38

NOVA SEZONA AKCIJE ZASADI DRVO! Branislav Nedimović: Ekologija je isplivala u prvi plan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track