PUTIN JE HTEO TUZLU! Sukob Rusije i Kijeva krenuo još 2003! ŠOK priča čoveka koji je Rusiji dao ukrajinske ATOMSKE BOMBE (FOTO)
Foto: Vitaliy Belousov / Sputnik / Profimedia, TATYANA MAKEYEVA / AFP / Profimedia, SOPA Images / ddp USA / Profimedia, AP/Sergei Guneyev, Shutterstock

OSTRVCE U CRNOM MORU KASNIJE POSTALO OSNOVA KRIMSKOG MOSTA

PUTIN JE HTEO TUZLU! Sukob Rusije i Kijeva krenuo još 2003! ŠOK priča čoveka koji je Rusiji dao ukrajinske ATOMSKE BOMBE (FOTO)

Planeta -

Leonid Kučma, bivši predsednik Ukrajine koji je na čelu te zemlje bio od 1994. do 2005, dao je intervju Gardijanu, prvi njegov intervju koji je izašao u nekom zapadnom mediju u poslednjih osam godina.

Povod je bilo novo izdanje njegove knjige "Ukrajina nije Rusija" iz 2003, gde opisuje istoriju koja stoji iza napada koji je ruski predsednik Vladimir Putin poveo protiv susedne zemlje.

U intervjuu britanskom listu Kučma je kazao da je prvu naznaku Putinovih revizionističkih ambicija video upravo 2003.

On je naveo da je u to vreme još uvek nedavno izabrani predsednik Rusije tvrdio da njegova zemlja polaže pravo na malo peščano ostrvo Tuzla (slano na turskom) u Crnom moru, koje se nalazi između Krima i ruskog kopna.

Leonid Kučma
Leonid Kučmafoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Tom prilikom Putin je ipak ustuknuo, ali Gardijan ne objašnjava ono što se kasnije dogodilo, a to je da je upravo Tuzla nakon ruskog pripajanja Krima upotrebljena kao osnova za izgradnju Krimskog (Kerčkog) mosta.

Putin je ovo ostrvce posetio u martu 2016. kada je obišao radove na izgradnji mosta.

Ostrvce Tuzla u Crnom moru u maju 2016.
Ostrvce Tuzla u Crnom moru u maju 2016.foto: Vitaliy Belousov / Sputnik / Profimedia

U intervjuu Gardijanu Kučma je kazao i da je dalje "jasne signale" o Putinovima namerama da silom širi granice Rusije video kada je šef Kremlja 2008. poslao trupe u susednu Gruziju, da bi u proleće 2014. zauzeo Krim.

- Bilo je izuzetno neprijatno što svet nije reagovao. Ćutali su. Putin je shvatio da može da radi šta hoće zato što nije bilo nikakvog principijelnog odgovora - rekao je Kučma i dodao da je Rusija potom uspela da zauzme teritoriju u istočnom regionu Donbasa, započevši tako rusko-ukrajinski rat koji traje skoro čitavu deceniju.

Putin sa radnicima koji su gradili Krimski most na Tuzli u martu 2016.
Putin sa radnicima koji su gradili Krimski most na Tuzli u martu 2016.foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Gardijan podseća da je Kučma, koji je rođen na industrijski razvijenom jugoistoku Ukrajine i pričao ruski, bio direktor u sovjetskoj fabrici za proizvodnju raketa.

Kučma je potpisao istorijske sporazume sa Rusijom kojima su garantovane granice između bivših republika SSSR nakon raspada zajedničke države.

Krimski most
Krimski mostfoto: Foto: EPA/STRINGER

Prvi je memorandum iz Budimpešte iz 1995. kojim je Kijev pristao da Moskvi preda sovjetsko nuklearno oružje koje je bilo na ukrajinskoj teritoriji u zamenu za rusko obećanje da ga neće koristiti protiv Ukrajine, a drugi sporazum o prijateljstvu iz 1997. koji je ispregovarao sa ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom.

Sovjetska Car bomba
Sovjetska Car bombafoto: TATYANA MAKEYEVA / AFP / Profimedia

Zanimljivo je reći i da je memorandum u Budimpešti pre 28 godina potpisan u prisustvu Donalda M. Blinkena, tadašnjeg američkog ambasadora u Mađarskoj i oca Entonija Blinkena, aktuelnog šefa Stejt departmenta.

(Kurir.rs/N. Vlačo/The Guardian)

Bonus video:

01:09

RUSI SU IMALI MEĐUNARODNU OBAVEZU, SADA GRAĐANI PROTESTUJU ISPRED AMBASADE Obradović: Traže ostavku, PUTIN STVARA NOVI PROJEKAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track