EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA "UDARIO" PO POLJSKOJ: Istopolna partnerstva MORAJU da budu legalizovana
Foto: Shutterstock

stigle opomene

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA "UDARIO" PO POLJSKOJ: Istopolna partnerstva MORAJU da budu legalizovana

Planeta -

Poljska je prekršila pravo na poštovanje privatnog života tako što nije zakonski priznala istospolna partnerstva, objavio je u utorak Evropski sud za ljudska prava, stvarajući pritisak na novu vladu Donalda Tuska da brzo izmeni zakon.

Desetero Poljaka tvrdilo je da većina članica Veća Evrope omogućuje istospolnim parovima da se venčaju ili registruju partnerstvo i da su prema tome u neravnopravnom položaju u području oporezivanja, socijalnih prava i porodičnog zakona.

"Poljska država nije ispunila dužnost da tužiteljima osigura specifičan pravni okvir za priznavanje i zaštitu istospolnog partnerstva", saopštio je sud.

"Taj propust je rezultovao nemogućnošću tužitelja da regulišu fundamentalne aspekte njihovih života i prekršio njihovo pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života".

LGBT, Poljska, 18 3 2019
foto: AP/Czarek Sokolowski

Slučaj datira iz vremena vlasti nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) koja je završila u ponedeljak nakon što je parlament potvrdio novu proevropsku vladu Donalda Tuska.

PiS kaže da proširivanje braka i omogućavanje lgbt parovima da usvajaju decu preti tradicionalnoj porodici i šteti deci te da podučavanje o LGBTQ temama u školama se*sualizuje decu.

Task je u kampanji najavio da će njegova stranka uvesti istospolno partnerstvo i da je to pitanje prioritetno.

Presude Evropskog suda za ljudska prava su obavezujuće za članice Veća Evrope.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:50

Javna rasprava o istopolnim brakovima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track