PRATILI ČITULJE, PA ZVALI OŽALOŠĆENE I OTELI MILIONE! Razbijena velika grupa prevaranata, uzeli su BASNOSLOVNU SUMU novca
Foto: Shutterstock

PRATILI ČITULJE, PA ZVALI OŽALOŠĆENE I OTELI MILIONE! Razbijena velika grupa prevaranata, uzeli su BASNOSLOVNU SUMU novca

Planeta -

U okviru međunarodne istrage sa Poljskom, Austrijom, Lihtenštajnom, Švajcarskom i Evropolom, nemačka policija uhapsila je 27 osoba osumnjičenih za prevaru procenjenu na ukupno pet miliona evra u 74 slučaja.

Hiljadu policajaca pod komandom regionalne policije Baden-Virtemberga i kancelarije saveznog tužioca radilo je dve nedelje na istrazi.

Uhapšeni se sumnjiče da su telefonom kontaktirali uglavnom starije osobe i lagali da im je neko od članova porodice skrivio saobraćajnu nesreću.

Potom su od njih iznuđivali novac za fiktivno jemstvo.

Prema pretpostavci nemačke policije, žrtve su birane prateći čitulje u novinama, iz kojih su izvlačili imena dece pokojnika, a zatim nazivali udovca ili udovicu, najčešće dok su još tugovali.

Među uhapšenima nisu samo osumnjičeni za logistiku i primanje novca, već i osobe koje su navodno zvale ožalošćene starije osobe.

Provaljen je i jedan "kol centar" u Varšavi.

(Kurir.rs/Fenix magazin/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

06:51

OPREZ! Internet je prepun šema koje vrbuju ljude!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track